A ciklámen szépségének titka

ciklámen népszerű, viszonylag olcsó, kedvelt dísznövény. Jellegzetes formájú virágának színe fehértől a bordóig terjed. Jó ötlet többet vásárolni, mert nagyon szép összeállításokat lehet belőle készíteni. Most pedig térjünk ki gondozásának sarkalatos pontjaira, hogy szépségét minél tovább megőrizhesd. 


Világos, de napsütésmentes helyet keress számára, és a hőfok ne haladja meg virágzásakor, növekedésekor a 10-15 fokot. Ez nagyon fontos, mert magasabb hőmérsékleten gyorsan tönkremegy. A ciklámen nem bírja a szárazságot, de azt sem ha tocsog a vízben. Földjét tartsd mindig nedvesen, és csak alulról öntözd. Ha maradna a tálkában víz, akkor azt öntözés után 2-3 órával öntsd ki, mert növényed elegendő nedvességet vett fel, többre nincs szüksége. 

Virágzása után a növény nyugalmi állapotba kerül, ami azt jelenti, hogy a levelek sárgulni kezdenek, és természetesen nem nyílnak új virágok, valamint a régiek elhervadnak. Ilyenkor fokozatosan vegyél vissza öntözéséből. Nyáron havi egy locsolás bőven elegendő neki, és ekkor már árnyékos részt keress számára. Augusztus végén ültesd át, tápdús, jó vízáteresztő földbe, és újból kezdd meg a normál locsolását. Az elsárgult levelet, és virágot egyaránt tőből óvatosan tépd ki, ne vagdosd le, mert a maradék szárrész könnyen rothadásnak indulhat. 

Amint minicikkünkből kiderül a ciklámen virágoztatása sok odafigyelést igényel. Második, harmadik átültetés után már nem valószínű, hogy sikerrel jársz, de ez nem a Te hibád, hanem a növény élettartamából következik. Cikkünk végén plusz információ, hogy vágott virágként nagyon tartós. Szárát pár centire bemetszve 3-4 hétig gyönyörködhetsz benne. 
Vissza a cikk tetejére