A fűszernövények gyógynövények is?

A kérdésre válaszolva általánosságban elmondható, hogy igen. A fűszernövények nem csak ételeid zamatát emelik ki, fokozzák azoknak ízeit, esetleg színét /pl. sáfrány/ hanem gyógyhatással is rendelkeznek. Kertészeti árudánkban nem csak a dísznövények, hanem az adott szezonra jellemző fűszernövények között is érdemes válogatni.

Nem csak kerttulajdonosoknak ajánljuk ezeket a növényeket, mert közülük nagyon sok erkélyen is jól tartható. A saját termelésű, friss, páratlan illatú fűszereink számtalan variációt kínálnak főzéskor, a már említett gyógyhatás mellett. A legolcsóbb növények közé tartoznak, ami miatt szintén népszerűek. Nézzük meg egyesével milyen ételekhez ajánljuk őket, és milyen egészségügyi problémákat orvosolhatunk velük.  

Bazsalikom: mediterrán ételek nélkülözhetetlen fűszere. Kínálhatod sajtok mellé, de levesek, tésztás ételek pompás kiegészítője is. Puffadás, gyomorgörcs tüneteit jól enyhíti, de migrénnel, idegességgel, elalvási problémákkal küszködőknek is hatásos. 

Borsikafű: neve is utal rá, hogy íze hasonlít a borsra, némi kakukkfű aromával keverve. Húsok, és bab, borsó, valamint lencséből készült levesek, főzelékek fűszerezését egészítheted ki vele. Emésztést elősegítő, gyomorgörcsöket oldó hatása mellett, a belőle készült tea kínzó köhögésre is enyhítést nyújt. 

Borsmenta: nálunk elsősorban desszertek, felfújtak díszítésére használják. Nehéz, zsíros ételeknél használd ki emésztést segító tulajdonságát. Jellegzetes ízű teája gyomor-bélpanaszok, valamint epebántalmak tüneteit enyhíti. Kimerítő nap után frissítőként is kortyolgass el belőle egy csészével. 

Citromfű: édességek, gyümölcssaláták, sütemények, torták, gyümölcslevesek, de vadas ételek pikáns ízfokozója. A belőle készült tea nem csak nagyon finom, hanem idegesség, feszült hangulat, elalvási zavarok enyhítésére is szolgál. 

Kakukkfű: zsírosabb, nehezebb ételeknél mindenképpen használd. Sós burgonyát finoman megszórva kimondottan kellemes, újszerű ízeket kapsz. A már emésztést könnyítő hatása mellett, teája felső légúti megbetegedések gyógyulását segíti elő. 

Lestyán: főzelékek, levesek, mártások, húsételek készítésekor használj zelleréhez hasonló leveleit. Teltségérzet csökkentése mellett, vizelethajtóként is bevált gyógynövény. Likőrökbe ízesítőként is alkalmazzák.  

Majoránna: levesek mellett, vadas, és halételek, de hurka kolbász készítésekor is kihagyhatatlan fűszer. Májas töltelékek zamatát is finomíthatod vele. Étvágygerjesztő. Teája légzéskönnyítő, köhögéscsillapító. Magas vérnyomásban szenvedők óvatosan fogyasszák!

Medvehagyma: az utóbbi időkben újra keresetté vált fűszernövény. Fokhagymához hasonló íze és illata miatt levesek, saláták fűszerezésénél ne feledkezz meg róla, de sajtok mellé, szendvicsek díszítésére is használhatod. Magas vérnyomásban, gyomor-és bélbántalmakban, étvágytalanságban szenvedőknek különösen ajánljuk fogyasztását.

Petrezselyem: ami minden konyhában megtalálható. Aromás illata, íze a levesek zöménél kihagyhatatlan, de díszítéskor is jó hasznát veheted. Vízhajtó, emésztést javító hatása van, de a reumásoknak is érdemes többet fogyasztani belőle. 

Tárkony: íze pikáns, kissé édeskés. Emésztést serkentő, így nehéz, zsírosabb ételeknél ne feledkezz meg róla! Hús-és halételek, öntetek, saláták készítésekor is jó hasznát vesszük. Salaktalanító, vértisztító, vizelethajtó tulajdonságai miatt pedig gyógynövény is. Érdekességként megemlítjük, hogy gyökerét régen fogfájás ellen használták. 

Torma: húsvéti sonka elképzelhetetlen nélküle. Hús-és halételek mellé is érdemes kipróbálni. Felső légúti hurutnál, kezdődő megfázásnál reszelt tormagyökér és méz 1:1 arányú keverékéből napi 1 kávéskanállal fogyasztva javíthatsz állapotodon. 

Zeller: annyira ismert, hogy szinte be sem kell mutatnunk. Leveseknek, salátáknak, rakott zöldségeknek különleges ízt ad. Gyógynövényként vízhajtóként ismert, de idegesség, köszvény és reuma tüneteinek csillapítására is ihatod teáját. 

A fenti lista önmagában is változatos, de ha ezeket a fűszereket harmonikusan egymással kevered, akkor további kalandozásokat tehetsz az ízek kimeríthetetlen világában. 



Vissza a cikk tetejére