Árnyékba milyen évelőket ültessek?

A kert árnyékosabb részének beültetése mindig nagyobb fejtörést okoz, mint a napsütéses helyek dekorációja. A növények jó része fénykedvelő, de ne keseredj el, mert kertednek ezt a területét is pompásan díszítheted a helyesen megválasztott évelőkkel. 

Keleti hunyor 30 cm körüli dúsan bokrosodó növény lesz. Levelei világoszöldek, de fő ékessége az nagy, akár 6-7 cm átmérőjű, bókoló, krémfehértől a bíbor színekig terjedő virágai. Ezekben már kora tavasszal, sőt tél végén is gyönyörködhetsz, mert virágzási ideje február végétől áprilisig van. Jól fejlődik nedves, morzsalékos talajban, de tűri a szárazabb viszonyokat is. Védett, árnyékos, esetleg félárnyékos helyen is üdítő látvány.

Az árnyékliliomok ennek a kategóriának az egyik legszebb, ha nem a legszebb képviselői. Rengeteg fajtája van, mi most egyet a legismertebbet emeljük ki közülük, a fehér árnyékliliomot, ami fotónkon is látható. Kínából származik, ahol nedves sziklahasadékokban, lápréteken terjedt el. Már ebből is látszik, hogy öntözésére kényes növényről van szó. 40 cm-re nő meg, ez a terebélyes évelő. Szív formájú levelei világoszöldek, hófehér, illatos virágai augusztus-szeptember körül nyílnak. Enyhén savas talajt, védett fekvést kedveli. Vágott virágként is gyönyörködhetsz benne. 

A kevésbé ismert fürtös salamonpecséttel folytatjuk ismertetőnket. Szintén egy nagyon szép virágzó évelő, ami 40 cm-re is megnőhet. Kissé elhajló ágai vannak. Ovális levelei krémfehérrel csíkozottak. Kocsányon lógó zöldesfehér harang formájú virágai május-júniusban mutatkoznak. Üde talajban, párás környezetben , és persze árnyékban kiválóan fejlődik. Ültetésénél érdemes rá figyelni, hogy a növény mérgező, ezért kisgyerekek, háziállatok ne kerüljenek a közelébe!

Nagy meténg kb. 25 cm magas, hosszan kúszó évelő, ezért talajtakarásra is remek megoldás. Levele fényes, örökzöld, bőrszerű. 3-4 cm széles kék virágai április-májusban tömegesen lepik el a növényt. Humuszos talajban, párás, árnyas környezetben tetszetős gyeppótló. A fotón egyik változata látható. 

Végül ejtsünk szót a mindenki által ismert gyöngyvirágról. Hosszúkás sötétzöld levele van. Fürtökben nyíló gyöngyszerű, illatos, virágai egy oldalra nézően április-májusban nyílnak. Kúszó gyöktörzse segítségével gyepszerűen terjed. Kevés gondozást igénylő évelő. Humuszos, nyirkos talajt, és a többiekre is jellemző árnyékos területet igényel. Önmagában is szép tavaszi csokrot készíthetsz belőle. Fürtös salamonpecséttel azonos körültekintést igényel az ültetése, mert ez is mérgező. 

Ha csak a felsorolt évelőket kombinálod, már akkor is februártól szeptemberig garantált a virágözön. Ebből is látszik, hogy fényhiányos kertrészeket is könnyedén felvirágoztathatsz. 


Vissza a cikk tetejére