Augusztusi kerti munkák

A nyár utolsó hónapja amikor még biztosan szikrázó napsütés van, degeszre eheted magadat a finomabbnál finomabb gyümölcsökkel, gyönyörködhetsz mediterrán növényeidben, és kertészkedhetsz is. Nézzük át együtt a teendőket!

Ami rendszeres program öntözés, öntözés, öntözés

A perzselő hőségben nem csak mi emberek, hanem a növények is fokozottan igénylik a vizet, persze ha csak nem kimondottan szárazságtűrő növényekről van szó, amik tűző napsütés mellett sem kiabálnak az öntözőkannáért. Ezt az általában kedvelt kertészeti munkát, vagy a nap korai, vagy késői szakaszára időzítsd, amikor biztosan nem perzseled meg kerti kedvenceidet, és Te sem kapsz napszúrást. Ha tollas barátainkról is szívesen gondoskodsz, akkor nekik is tehetsz ki naponta friss vizet tányérkába, alátétbe, amit csivitelő társaságukkal hálálnak meg. Öntözésnél az előrelátó kertészek, a már előre begyűjtött esővíznek nagyon jó hasznát veszik. A vízgyűjtő edényt használaton kívül tartsd lefedve, mert sajnos a szúnyogok is résen vannak. 

'Nemszeretem' munka gyomlálás

Valószínűleg senki nem lelkesedik ezért a tevékenységért, de a szép és egészséges kert miatt elkerülhetetlen. Ha nem odázod el, hanem folyamatosan kevesebbet szánsz az idődből rá, akkor lényegesen gyorsabban, és könnyebben kipipálhatod. A gyomok nem csak esztétikailag kifogásolhatóak, hanem a tápot, a vizet stb. vonják el a dísz-és haszonnövényeidtől. 

Egyéb további teendők

A rózsák, virágzó évelők, egynyáriak már elnyílott virágait távolítsd el, mert ezzel nem csak tetszetősebbek lesznek virágaid, hanem további virágzásra serkentheted őket. A virághagymákat is érdemes előkeresned, hiszen lassan elültetheted őket -tulipán, nárcisz, hagymafélék, sáfrányok. Gyepedről se feledkezz meg! Rendszeres nyírása és persze öntözése mellett, az őszi előkészületek jegyében szerezz be magas foszfáttartalmú trágyát, hogy ősszel felhasználva télire megerősítsd. A konyha-és fűszerkertedben igazán hálás feladat a zamatos termések betakarítása, és felhasználása, vagy eltevése. Ha bármilyen gyümölcsfa, szőlőoltvány, bogyós, vagy dísznövény ültetésében gondolkozol nem szükséges őszig várnod, hiszen a konténeres növények az évnek ebben a szakában is vásárolhatóak, ültethetőek, ráadásul időt is spórolsz vele, hiszen idősebbek, előrébb tartanak a fejlődésben, mint ősszel vásárolható szabadgyökerű társaik. 

A jól végzett munka után pedig élvezd mini oázisodat, és gyönyörködj kerted pazar látványában. Vissza a cikk tetejére