'Az a szép zöld gyep!' De hogyan? I. rész

Idézve a mindenki által kedvelt gyerekfilmből, bizony némi odafigyelést igényel, hogy szép zöld gyeped legyen. Gyep minden kertben található, ami akkor mutat jól, ha harsogó zöld, dús, selymes. A fakó, felnyúlt, ritkás fűtakaró lehangoló látvány, és ugye nincs kedved ezt nézegetni nap mint nap? 3 részes cikksorozatunkban kitérünk a leggyakrabban előforduló betegségekre, élettani problémákra, és azoknak orvoslására. 

Mindjárt kezdjük a kert egy olyan adottságával, amin változtatni nem lehet, viszont nagyon jól megoldható, hogy a látszólagos hátrányból előnyt kovácsolj. Az árnyékról van szó. A fény utáni áhítozás a gyepet megnyúlttá teszi, ami az mellett hogy csúnya is, a levélszövetet meglazítja, így gyenge, betegségekre fogékonyabb fűszőnyeg képződik. Ilyen helyeken nem szellőzik megfelelően a fű, így tartósan megnő, és felhalmozódik a nedvességtartalma is, ami szintén kiváló táptalaj a betegségeknek. A megelőzést már a fűmag vásárlásakor elkezdheted. Vannak árnyéktűrő fajták, nálunk is kaphatóak, amik jól tolerálják a fényszegény viszonyokat. Csökkentsd az öntözés mennyiségét, és gyakoriságát. Szellőztesd a gyepet, hogy a nedvesség beszivárogjon a talajba, valamint erősebb legyen a gyökérfejlődés. A nitrogéntartalmú műtrágyákat pedig visszafogottan használd az árnyékos gyepfelületen. 

Szintén fényszegény helyek problémája a moha megjelenése. Ha az árnyék mellett még nedves, és hűvös környezetet is talál, akkor minden adott a moha elszaporodásához. Ritkásabb gyepen képes nagyobb foltokat kialakítani, elcsúfítva ezzel környezetedet. Adódik a kérdés, hogy mitől ritkul meg a gyep? Több oka is lehet, tápanyaghiányon kívül, a túlöntözés, a túl alacsony nyírás, és persze az árnyék. A túlöntözésről, és árnyékról már volt szó, a tápanyaghiányt, hatékony és teljeskörű pótlással küszöbölheted ki, a nyírást pedig magasabban végezd. A fűnyesedék eltávolításával, és a moha ritkításával /gereblyézéssel/ szintén sokat tettél a dús gyep érdekében. A nálunk is kapható moha-stop gyeptrágyával pedig táplálod a füvet, és meggátlod a mohásodást.

 

A fotón a végeredmény látható, egy tömött, élénk színű 'bioszőnyeg'.  


Vissza a cikk tetejére