Csonthéjasok a kertben?

Először a kertedben, aztán pedig a nassolnivalók között, mint egészséges, finom ropogtatnivalók. A sorrendet betartva előbb árudánkban ki kell választanod a dióoltványt, gesztenyeoltványt, vagy éppen mind a kettőt, ha duplán szeretnéd magadat és családodat finomságokkal és vitaminokkal ellátni.

Alsószentiváni 117 dió: 

Ime az egyik közkedvelt diófajta. Dr. Szentiványi Péter szelektálta. Érési ideje szeptember második felére tehető. Termése nagy méretű, magas bélarányú, könnyen tisztítható, jó minőségű. Héja leheletnyit barázdált, világosbarna színű. Erős növekedésű, korán termőre forduló, és az országban mindenhol nagy biztonsággal megmarad. 

Milotai 10 dió: 

A másik nagy kedvenc, és szintén Dr. Szentiványi Péter szelektálta. Gyümölcsét szeptember végétől lehet kóstolni. Szintén nagy méretű termése, magas bélarányú, könnyen törhető, és az egyik legjobb minőséget adja. Középerős növekedésű, korán termőre forduló, egyenletesen és bőven termő diófa. 

Iharosberényi 29 gesztenye:

Kései érésű fajta, konkrétan október második felében hozza gyümölcseit, amik extra nagyságúak. Sima, barna héja jól hámozható, íze intenzív, húsa világosbarna. Termőképessége jó. Figyelem savanyú talajt igényel! 

Végül, de nem utolsósorban, miért ajánlott a fogyasztásuk? 

Dió erősíti a fogakat, csontozatot, és vérnyomáscsökkentő hatása van. Magas a fehérjetartalma. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mert cukortartalma alacsony. Májbetegek is ropgtathatják, akik zsiradékot nem, vagy csak korlátozottan ehetnek.

Gesztenyét a fogyókúrázok is beiktathatják étrendjükbe, mert alacsony a zsírtartalma. Antioxidáns hatású, sejtvédő, immunerősítő a gesztenye. C-vitaminban gazdag, ami szervezetünk ellenállóképességét növeli.Vissza a cikk tetejére