Egynyári slágerek

Erkélyek dekorálásánál, egy szép kerti ágyásszegély kialakításánál a legolcsóbb megoldás egynyáriak ültetése. Igazmint nevük is utal rá, egy nyáron át virítanak, de ezzel garantáltan minden évben új látványban gyönyörködhetünk.

Petúnia lehet álló vagy futó. Piros, fehér, rózsaszín, vagy tintakék virágait egész nyáron át ontja.  Tűző napon is  remekül helytáll, persze megfelelő vízpótlás mellett.

Következő egynyárinak már a neve is mosolyt csal az arcokra. Bohócvirág sárga alapszíne mellett létezik fehér, rózsaszín, piros és narancsszínű változata is. Erős napsugárzásnak ne tegyük ki, legjobb számára a félárnyékos hely. Nagy vízigényű, hamar kiszáradhat.

Mézvirág fehér, bíborvörös, vagy rózsaszín páratlan illatú virágaival csábítja a vásárlókat. Semmi különösebb igénye nincs, ha gondoskodunk napos helyről, általános locsolásáról, akkor mindent megtettünk érte.

Begónia szintén többféle színben létezik, így a virágszínekkel kombinálva is pompás összhatást érhetünk el. Legjobb neki a félárnyékos kertrész, erkély. Ha elnyílt virágait rendszeresen lecsipkedjük dúsabb virágzásra serkenthetjük.

Pistike az árnyékos balkonok virágzó egynyárija. Csoportosan ültetve a legszebb. Fehér, rózsaszín, piros virágaival tarkabarka párnát alkot késő őszig. Figyelem! Nagy vízigényű növény, földje legyen mindig nedves.

Lobélia kék virágzuhatagának senki nem tud ellenállni. Jól bírja a nyári kánikulát, még egy pici szárazsággal is megbirkózik, ha éppen kifelejtettünk egy locsolást. Létezik álló vagy futó változata. Ez utóbbi különösen szép, ahogy az erkélyen "lefolyik".

Díszcsalán a csoport kakukktojása. Ez ugyanis nem virágaival, hanem különös rajzolatú, bordó, rózsaszín, bíbor leveleivel díszít a zöld színű alapfaj mellett. Önmagában ültetve különleges hatást érhetünk el vele, de virágzóak mellé is tehetünk pár darabot levéldísznek. Szép levélszíne napos helyen marad meg.

Kakastaréj harsány, élénk színű borzas virágaival, nyúlánk formájával valóban egy taréjhoz hasonló. Beültetésével pályázhatunk a legfeltűnőbb napos erkély, vagy balkon címre.

Mindegyik egynyári esetében fontos a tápoldatozás, hogy szép, egészséges virágai legyenek egész nyáron. Csüngőknél a virágboltunkban kapható balkonládatartót ajánljuk, mert állítható méretével jól rögzíthető a láda az erkélyre, és biztonságos.Vissza a cikk tetejére