Együnk ribizlit!

A kiskert tulajdonosok saját termésű ribizlit is kóstolhatnak, persze előbb nálunk ki kell választani a leginkább megfelelő fajtát. 

Piros ribizli:

Ennél a fajtánál az örök kedvenc a Jonkheer van Tets. Korai érésű fajta, ami növeli értékét. Már június végén lehet kóstolgatni gyümölcseit. Termései élénkpirosak, nagy méretűek, finoman édes-savas ízűek. Hosszú fürtű, erős növekedésű, bőven termő változat. 

Fekete ribizli:

Itt a nagy favorit a Fertődi 1 változat. Szintén egy korai fajta. Hosszú. laza fürtjein hozza fekete nagy méretű gyümölcseit. Fényes, vékony héjú pikánsan zamatos ízű ribizli. Rendkívül gazdagon, és megbízhatóan terem, többek között ez is népszerűségének egyik titka. Erős növekedésű.

Jótékony hatásai:

A ribizli C és B vitaminban gazdag bogyós gyümölcs. Élelmi rostban gazdag, de magvai miatt epebetegek óvatosabban fogyasszák. Fogyókúrázók bátran iktassák be étrendjükbe, alacsony kalóriatartalma miatt optimális számukra. Aki nehezebben barátkozik meg enyhén savanykás ízével kevéske cukorral meghintve biztosan megkedveli, de ha a fehér színű Blankát választja, akkor kimondottan édes gyümölcsöket szüretelhet.  A vállalkozóbb kedvűek ivólét, dzsemet készíthetnek belőle, de más gyümölcsökkel vegyítve pompás gyümölcssalátát is lehet kreálni a ribizlikből. 

 


Vissza a cikk tetejére