Elkészülni, vigyázz! Indulhat az AKCIÓS leander őrület!

Persze, hogy indulhat, hiszen a leander most van csúcsformában. Ez a növény lehet fa, és lehet bokor, szimpla, vagy dupla virágai a fehértől az egészen mélybordóig mindenféle árnyalatban pompázhatnak. Ez miatt az egyik legváltozatosabb és gyakorlatilag megunhatatlan darabja lesz kertednek, balkonodnak. 

Mediterrán vidékről származik, így semmi különleges nincs benne, hogy imádja ha ezer ágra süt a nap. A dús virágzáshoz szüksége van még tápdús földre, és rendszeres öntözésre. Kánikulában ez utóbbira akár napjában többször is sort kell kerítened. Ha kevés vizet kap, akkor csúnyán felkopaszodhat, és a bimbók virágzás helyett lepotyognak. Röviden összefoglalva, sok fény, sok víz, és sok táp. Teleltetést igényel, mert amennyire kedveli a nyári hőséget annyira nem viseli el a hűvös, zord időjárást. 4-6 fokos világos helyiséget találj neki téli szállásként. Tavasszal ahogy emelkedik a hőmérséklet, kb. 15 fok átlagosan, és már a talaj menti fagyok is elmúltak kiköltöztetheted az erkélyre, vagy kertedbe. Fontosnak tartjuk, hogy metszéséről is ejtsünk pár szót. Tél végén kell sort kerítened rá, amivel formásabb alakot, és dúsabb virágzást érhetsz el nála.

Kártevői lehetnek a takácsatkák és a pajzstetvek, de vegyszeres kezeléssel mind a két betegség kezelhető. Mind a kettőnél figyelmeztető jel lehet a levélhullás, a pajzstetűnél a levelek fonákán kerek foltok jelennek meg, takácsatkáknál pedig szintén a levelek fonákán pókhálószerű képződmény látható. 

Ha Te is szeretnél egy ilyen sárga csodát, vagy fehéret, esetleg rózsaszínt, netalán bordót, akkor válogass kedvedre készletünkből. 


Vissza a cikk tetejére