Falusi kert? Hogyan?

Falusi kert tervezésébe akkor érdemes belevágnod, ha szereted a régi, jól bevált hagyományos növényeket, és kevésbé ragaszkodsz a szabályos kialakításhoz. Ha úgy érzed ezt Neked találták ki, akkor pár ötlettel segítünk, hogy kerted  láttán mindenkinek egy takaros falusi porta jusson eszébe. 

Az már egy jó kiindulási alap, ha a házad is beleillik ebbe a stílusba, de ha nem találod elég rusztikusnak, pár egyszerű ötlettel ezen is segíthetsz. A falra függesztett pirospaprika fűzérekkel, jól elhelyezett régi tárgyakkal, pl. kerekeskút megmaradt kerekével, fal melletti ágasfával, és persze a hozzá tartozó cserépedényekkel falusi hangulatot varázsolhatsz. Ennél a stílusnál a növényeknek nem csak a szépsége, hanem a hasznossága is szempont.

Fák

A fáknál ebből kifolyólag előnyt élveznek a gyümölcsfák, azok közül is az alma, a szilva, birs, és a dió. Ha szeretnél kicsit elkalandozni a díszfák közé is, akkor a hársfa, és a berkenye, valamint az eperfa biztosan számításba jöhet.

Cserjék

Cserjék közül a klasszikusnak számító orgonát biztos nem kell bemutatnunk.  A som, bodza, mogyoró mind ehető csemegével is megajándékoz, nem csak kerti díszek. Ami nélkül nem falusi kert a falusi kert, az a hortenzia. Eddig azokról a növényekről esett szó amiből méretükből adódóan elég egy-két darab, viszont így még jócskán akadnak foghíjas területeid.

Fűszernövények és évelők

A fennmaradó részeket töltsd meg fűszernövényekkel, évelőkkel, virágokkal. Fűszernövényekből gyakorlatilag bármit ültethetsz a kaportól az izsópon át, a szurokfűig. Az évelőkben is óriási lehetőség rejlik, hogy a falusi idill minél tökéletesebb legyen. A szarkaláb, kúpvirág, margitvirág, harangvirág, palástfű, cickafark, levendula csoportból már biztosan sikerül kedvedre való összeállításokat készítened. Persze ennél bővebb a kínálat, de mi most csak kiragadtunk pár népszerű évelőt, amik egymással is jól kombinálhatóak.

Egynyáriak

Ne menj el az egynyári polcaink mellett sem, mert valamit tenned kell az ablakodban lévő ládákba is, az elmaradhatatlan muskátlik mellett. Ládából ha lehet ne műanyagot, hanem agyagból készültet válassz, mert ez sokkal jobban fog passzolni ehhez a stílushoz. Visszatérve az egynyárikra, a bársonyvirág, vagy másik nevén a büdöske mellett biztos befutónak számít a kukacvirág. Remekül bírja a napsütést megfelelő öntözés mellett a petúnia, árnyékos részeken pedig a pistike érzi jól magát. 

Ha kertedben még van hely, és vállalsz komolyabb anyagi ráfordítást, akkor fából készült asztallal, és hozzátartozó székekkel vagy paddal kiegészítve tökéletes lesz az összhatás. 


Vissza a cikk tetejére