Fürtös mediterrán kertlakó?

De milyen kertlakóról van szó? Hogy kerül a kertbe? A murvafürtről van szó, és úgy költözik a kertbe, hogy a kertészeti árudákban, akár a SAFRU-ban megvásárolható. Ha már a kertben van, akkor megfelelő gondoskodással évekig egy csodaszép növényben gyönyörködhetsz. Nézzük miből tevődik össze a szakszerű ápolása. 

Dél-Amerikából származik, így nem csoda, hogy a hideget nem bírja, vagyis annyit már tudunk róla, hogy teleltetni kell, ezt a 3-4 méteresre növő, csavarodó, tekeredő dísznövényt. Zöld levelei lándzsa formájúak, amik között megbújnak sárga, tölcsér formájú virágai. Itt az extra díszértéket nem a virágok adják, hanem tömegével megjelenő élénk színű fellevelei. Igazi mediterrán harsogó színek, élénklila, piros, narancssárga. Tapintásra kissé papírszerűnek tűnik, de ez természetes. Kedveli a forróságot, a tűző napsütést, ellentétben a huzatos, esős helyekkel amiket nem tolerál. Hetenkénti tápozásával bővebb virágzásra serkentheted. Földje legyen laza szerkezetű, tőzeges, locsolása lágy vízzel történjen. A már említett teleltetése 10 fok körül történjen, erősen visszafogott öntözés mellett, és világos helyen. A teleltetés megkezdése előtt érdemes visszametszeni. 

Ha igazán a trópusokon akarod érezni magad, akkor ajánlatos többet és különböző színűeket vásárolni belőle. Ezzel a megoldással nem csak trópusi, hanem vidám hangulatot sugároz kerted egész nyáron. 


Vissza a cikk tetejére