Fűszernövények és gyógynövények

Kakukkfű (Thymus vulgaris)

 

Felhasználása: Aromás fűszer, vad-, borjú-, bárányhúsok ízesítésére.

 

Termesztési útmutató: Napos, meleg helyet kedvel. Télálló.


 

Sajátossága: A friss levelek főzete antiszeptikus hatású. Teaként köhögés és fejfájás-csillapító.

 

................................................................

 

           

Citrom illatú kakukkfű (Thymus citrodorus)

 

Felhasználása: Levesekhez, zöldségekhez, hús-, szárnyas- és halételekhez valamint édességekhez.

Leginkább az olasz konyhában használatos.

 

Termesztési útmutató: Napos, meleg helyet kedvel. Télálló.

 

Sajátossága: A friss levelek főzete antiszeptikus hatású. Teaként köhögéscsillapító, megfázás és bronchitisz kezelésre alkalmas.

 

................................................................

 

 

Citromfű (Melissa officinalis)

 

Felhasználása: Frissen saláták, halak és húsételek ízesítésére.

Szárítva teának, fűszerlikőrökhöz.

 

Termesztési útmutató: Napos, meleg helyet kedvel. Jó vízáteresztő, ásványi anyagokban gazdag talajba ültessük.

 

Sajátossága: Nyugtató, görcsoldó hatású. Segít az alvászavaroknál, gyomor-, bélpanaszoknál, puffadásnál.

 

................................................................

 

 

Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

 

Felhasználása: Nagyon ízletes vadhúsokhoz, szárnyasokhoz, bárányhúshoz és disznóhúshoz, valamint zöldségekhez és fűszerszószokhoz.

 

Termesztési útmutató: Előnybe részesíti a napos helyet. Jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba ültessük.


 

Sajátossága: Antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatású. Megfázásos betegségeknél szájvízével öblögessünk.

 

................................................................

 

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

 

Felhasználása: A déli és mediterán konyha kedvelt fűszernövénye szószokba, húsokhoz.

 

Termesztési útmutató: Szereti a napos és védett helyeket, inkább száraz, humuszban gazdag talajt.



 

Sajátossága: Többéves, de fagyérzékeny. (Átteleltethető min. +5 C-on)

 

................................................................

 

 

 

 

Curryfű (Helichrysum italcum)

 

Felhasználása: Friss fűszerként levesekbe, húsokhoz, ázsiai ételekhez..

 

Termesztési útmutató: Mindenféle sovány, vízáteresztő talajban jól fejlődik.

 

Sajátossága: Illata a Curry-re emlékeztet. Köhögésre, megfázásra és reumás fájdalmakra ajánlott. A kertben a csigák elűzésére, valamint pillangók, méhek csalogatására használják.

 

................................................................

 

Vadmajoranna (Origanum vulgare)

 

Felhasználása: Szárított formában levesek, vadételek, pörköltek és egytálételek ízesítésére.

 

Termesztési útmutató: Napos, meleg, homokos helyet kedvel. Többéves, de fagyérzékeny. (Átteleltethető min. +5 C-on)


 

Sajátossága: Görcsoldó, idegerősítő és étvágygerjesztő hatású. Teafőzete vagy kenőcsbe jó nátha ellen.

 

................................................................

 

Sárgatarka orvosi zsálya (Salvia officinalis icterina)

 

Felhasználása: Nagyon ízletes vadhúsokhoz, szárnyasokhoz, bárányhúshoz és disznóhúshoz, valamint zöldségekhez és fűszerszószokhoz.

 

Termesztési útmutató: Előnybe részesíti a napos helyet. Jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba ültessük.

 


Sajátossága: Antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatású. Megfázásos betegségeknél szájvízével öblögessünk.

 

................................................................

 

Francia tárkony (Artemesia dracunculus france)

 

Felhasználása: Finom szószokhoz, majonézekhez, pácokhoz, fűszerecetbe, fűszerolajokba és mustárokba, friss saláták önteteibe.

 

Termesztési útmutató: Napos, meleg, védett helyre. Tápanyagban gazdag talajba.


 

Sajátossága: Étvágygerjesztő hatású.

 

................................................................

 

 

Lestyán (Levisticum officionale)

 


Felhasználása: Csodálatos levest lehet vele készíteni. Fiatal leveleket salátába, az összezúzott magokat kenyértésztába, salátába vagy rizsre tehetjük. A gyökerét, lehámozva zöldségként, a levelet és a magot "zellersóként" használhatjuk.


 

Termesztési útmutató: Terjedelmes növény, 3-5 év alatt fejlődik ki teljesen. Tápanyagdús közegben cserépben is nevelhető. A levelek akkor maradnak fiatalok, ha rendszeresen szedjük őket.

 

Sajátossága: Fagytűrő évelő, a franciák hamis zellernek nevezik.

 

................................................................

 

Koriander (Coriandrum sativum)

 

Felhasználása: Terméséből tea főzhető. Levele jól felhasználható saláták, tészták, köretek ízesítésénél. Az illóolaját reuma elleni bedörzsölő szerként alkalmazzák.

 

Termesztési útmutató: Napos helyet kedvel.

 

Sajátossága: Emésztésserkentő, szélhajtó és görcsoldó. Várandós kismamáknak nem ajánlott korianderolajat alkalmazni!

 

................................................................

 

Fokhagymanövény (Tulbaghia violacea)

 

Felhasználása: Intenzív fokhagyma aroma kellemetlen szájíz nélkül.

Cserépben, kertben dísz-, illetve fűszernövény.

 

Termesztési útmutató: Napos, félárnyékos helyet kedvel. Meleg tűrő és szélálló.

 

Sajátossága: Természetes rovarriasztó

 

................................................................

 

Narancsmenta (Mentha x pip.v.citr. „Orangenminze”)

 

Felhasználása: Levelei alkalmasak desszertek, sütemények és torták díszítésére.

 

Termesztési útmutató: Többéves, könnyen tartható, télálló. Napos helyen fejlődik jól.

 

Sajátossága: Különösen alkalmas gyümölcsös teakeverékekbe, friss narancs ízét kölcsönzi.

 

................................................................

 

Epermenta (Mentha species „Erdbeerminze”)

 

Felhasználása: Levelei alkalmasak desszertek, sütemények és torták díszítésére, koktélokhoz és más italokhoz.

 

Termesztési útmutató: Többéves, könnyen tartható, télálló. Napos helyen fejlődik jól.

 

Sajátossága: Nem túl erős a menta íze, ezáltal édes eper aromája jól érvényesül.

 

................................................................

 

Csokoládémenta (Mentha Chocolate)

 

Felhasználása: Levelei teának és desszertekhez.

 

Termesztési útmutató: Napos, félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik legjobban.

 

Sajátossága: Télálló és többéves.

 

................................................................

 

Gyömbér illatú menta (Mentha gracillis.var. „Ginger Mint”)

 

Felhasználása: Joghurtos szószok, majonézek, saláták ízesítésére.

 

Termesztési útmutató: Napos, félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik legjobban.

 

Sajátossága: Leveleiből készült tea illóolaj tartalmának köszönhetően belsőleg felmelegíti a testet és segíti az anyagcserét.

 

................................................................

 

Borsmenta (Mentha piperta „Pfefferminze”)

 

Felhasználása: Levelei teának és desszertekhez.

 

Termesztési útmutató: Napos, félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik legjobban.

 

Sajátossága: Télálló és többéves.

 

...............................................................

 

Fodormenta (Mentha crispa)

 

Felhasználása: Leveléből frissítő tea készül, desszertek, koktélok ízesítésére nagyszerű.

 

Termesztési útmutató: Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajba, napos helyre ültessük. Cserépben is nevelhető. Nyáron erősen vágjuk vissza. A leveleket virágzás előtt gyűjtsük.

 

Sajátossága: Enyhíti az emésztési nehézségeket, a hányingert, a felfúvódást. Teája segít a megfázáson, hidegen lázcsillapító lemosásra, hűsítésre, toroköblítésre használhatjuk.

 

...............................................................

 

 

Tarkalevelű menta (Mentha suaveolens)

 

Felhasználása: Levelei teának és desszertekhez.

 

Termesztési útmutató: Napos, félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik legjobban.

 


Sajátossága: Télálló és többéves.

 

...............................................................

 

Borsikafű (Satureja hortensis)

 

Felhasználása: Elsősorban fűszernövény, különösen babételek készítéséhez.

Leveléből tea és köptető és toroköblögető szer készíthető.

 

Termesztési útmutató: Napos helyen, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik legjobban.

 

Sajátossága: Emésztés- és étvágyserkentő hatású. Torokgyulladás esetén toroköblögető szerként alkalmazható.

 

...............................................................

 

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

 

Felhasználása: Fűszer céljára a szárakról a virágot és a levelet morzsolják le.

 

Termesztési útmutató: Napos helyen, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik legjobban. Egyéves növény.

 

Sajátossága: A bazsalikom emésztés és étvágyserkentő, szélhajtó, enyhe tejelválasztást elősegítő hatású. Falusi házakban régen a legyek távol tartására nevelték.

 

...............................................................

 

Thai Bazsalikom (Ocimum basilicum var. thyrsiflora)

 

Felhasználása: Főként a piros és zöld curry-pasztában, a klasszikusnak mondható édes-savanyú mártásban, de egyéb távol-keleti ételekben is, salátákban, szószokban és tésztaételekben használják..

 

Termesztési útmutató: Napos helyen, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik legjobban. Egyéves növény.


 Sajátossága: Ánizsillatot áraszt magából.

 

...............................................................

 

Citrom Bazsalikom (Ocimum basilicum x citriodorum)

 

Felhasználása: Levelei alkalmasak halak, csirkés ételek, ecetek, olajok, mártások ízesítésére.

 

Termesztési útmutató: Napos helyen, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik legjobban. Egyéves növény.

 

Sajátossága: Levelei érintésre friss citrom illatot árasztanak.

 

...............................................................

 

Lime Bazsalikom (Ocimum basilicum x Lime)

 

Felhasználása: Levelei alkalmasak halak, csirkés ételek, ecetek, olajok, mártások ízesítésére.

 

Termesztési útmutató: Napos helyen, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik legjobban. Egyéves növény.

 

Sajátossága: Levelei érintésre friss lime illatot árasztanak, szoba illatosítására is alkalmas.

 

...............................................................

 

Stevia – Jázminpakóca (Stevia Rebaudiana Bertoni)

 

Felhasználása: Levelei szárítás, porítás után italok édesítésére alkalmasak.

 

Termesztési útmutató: Napos helyen, jó vízáteresztő képességű, laza, tápanyag gazdag talajban fejlődik legjobban. Hidegre érzékeny, cserépben teleltethető.

 

Sajátossága: Természetes édesítőszer. Cukorbetegek is használhatják.

 

...............................................................

 

Halhatatlanság növénye - Ötujjas ginzeng (Gynostermma pentaphylium)

 

Felhasználása: Tradicionális kínai orvoslásban teaként. Levelei salátákba, egzotikus ételekbe is felhasználhatók.

 

Termesztési útmutató: Napos, meleg helyen, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik legjobban.

 

Sajátossága: Erősíti az immunrendszert. Hatóanyagai erős antioxidánsok.

 

...............................................................

 

Szagos müge (Asperula odorata– Galium odoratum)

 

Felhasználása: Szárított leveleiből ital készíthető, Erdőmester ital ízesítője.

 

Termesztési útmutató: Árnyékos, félárnyékos helyen, fejlődik legjobban. Fagytűrő, évelő növény.


 

Sajátossága: Száraz levelét potpurriba, gyógyfűpárnába tehetjük.

 

...............................................................

 

 


Vissza a cikk tetejére