Gyepszőnyeg: gyep a leggyorsabban

A leggyorsabb módszer, ha harsogó zöld színű füvet szeretnél látni kertedben, hogy gyepszőnyeget telepítesz. Hogyan fogj hozzá? Cikkünk ehhez nyújt segítséget.

Lássuk először vázlatosan a teendőket:

1, egyenletes talaj: Gondosan készítsd elő, legyen sima, elhengerelt, törmelékektől, hulladékoktól mentes.

2, szállítás: A gyepszőnyeg kiszállítását követően azonnal láss hozzá a telepítéshez. Ha nem megoldható terítsd ki, és naponta öntözd!

3. lerakás: A tekercset egyenes irányba gurítsd ki. Vigyázz arra, hogy a kigurított tekercsek szorosan illeszkedjenek egymáshoz és ne legyen köztük rés. Vigyázz arra is, hogy a csatlakozás legyen eltolva! Vágást az íveken késsel, vagy nagyobb felületen gépi vágóeszközökkel végezd.

4.hengerezés: Telepítés után a füvet hengerrel kereszt és hosszirányba hengerezd meg. Ez a begyökeresedés miatt szükséges, a talaj és a szőnyeg közzé szoruló levegő miatt kiszáradhat a gyökérzet.

5 beöntözés: Hengerezés után először kézzel öntözz, kerti tömlővel. A területet alaposan öntözd be, hogy a gyepszőnyeg alatt a talajréteg is nedves legyen.

Most pedig következzenek a részletek is:

Kezdjük a marózással, ami alatt azt értjük, hogy a talajfelszínt kézi, vagy traktorra függesztett maróval lazítod, átdolgozod. Tisztítsd meg a területet mindenféle törmeléktől, azaz tégláktól, kőtörmeléktől, hulladéktól és a kitermelt altalaj maradékától. Ha szükséges, akkor talajjavítás a következő lépés.

Ekkor a nehéz kötött talajt mészmentes homok bedolgozásával feljavítod, így nem keletkezik vízzáró réteg. A gyepszőnyegnek legalább 15 cm vastag, szemcsés termőtalajra van szüksége. Vékonyabb termőréteget pótolj ki homokkal kevert termőtalajjal. Ügyelj arra, hogy kőtörmelék ne legyen benne! Ha ezzel is végeztél jön a planírozás, aminek során tükörsimára egyengeted a talajt.

Először lapáttal vagy géppel elhúzod, egyenesíted a talaj felszínét, majd következik a finomabb egyengetés gereblyével.

Eddig csak a talajjal foglalkoztunk, de most már következik a cikkünk főszereplője a gyepszőnyeg. Ha nem tudod azonnal telepíteni, akkor terítsd ki, és naponta locsold meg, amíg nem kerül rá sor.

Telepítés - lerakás: A tekercset természetesen egyenes irányba gurítsd ki, úgy hogy szorosan illeszkedjenek egymáshoz, ne legyen köztük rés. Vigyázz arra is, hogy a csatlakozás legyen eltolva! Vágást az íveken késsel, vagy nagyobb felületen gépi vágóeszközökkel végezd. A sorok végére kerülő tekercs fél, vagy egész legyen, a sor szélére pedig soha ne tegyél nagyon apró gyepszőnyegrészt. Ha ezzel meg vagy akkor a munka dandárján túljutottál, de még hátra van két lépés.

Hengerezéskor a gyepszőnyeget középnehéz hengerrel nyomasd le. Kis területen ezt a munkát gyepcipővel is elvégezheted. Ez a begyökeresedés miatt szükséges, mert a talaj és a szőnyeg közzé szoruló levegő miatt kiszáradhat a gyökérzet, és ezzel kárba veszik egész eddigi munkád. Hengerezés után következik a beöntözés.

Először kézzel locsolj, majd vedd elő a kerti tömlőt, és a területet alaposan öntözd be. Akkor végeztél jó munkát, ha talajréteg 10 cm vastagságban nedves. Ha kánikulában gyepszőnyegezel, akkor 50-80 m² lerakása után azonnal öntözd a területet, mert így nem szárad ki a gyep.

Telepítés után:

1. hét: Ha nem esik, naponta öntözzél, és csak gyepcipővel lehet a fűre lépni.

2. hét: Csökkentsd felére az öntözést. 7-10 nap után következhet az első nyírás. Nyírás előtt ne locsold a füvet!

3. hét: Locsolás szükség szerint. A második nyírás után megkezdheted a műtrágyázást, és egyúttal birtokba veheted álomgyepedet.

Ha nincs meg a kellő rutinod, akkor kérj szakembertől segítséget, mert ő tisztában van a telepítés összes fortélyával, ezért a végeredményben sem fogsz csalódni.


Vissza a cikk tetejére