Hogyan gondoskodjunk télen tollas barátainkról?

Tollas barátainkról, azaz a madarakról télen természetesen a madáretetőbe kihelyezett 'madármenüvel' tudsz gondoskodni. Még mielőtt belevágnál ebbe a számodra is sok örömet nyújtó tevékenységbe pár fontos tudnivalót szeretnénk Veled megosztani.

Felelősségteljes döntés

Első és legfontosabb, ha elkezdted, akkor egész télen folytatnod kell az etetést, mert a madarak számítanak az eleségre, nem fognak máshol keresgélni, és ha abbahagyod, vagy kihagysz napokat, akkor éhen halnak. Felelősségteljes döntést hozzál, és ha nem tudod vállalni napi etetésüket, akkor ne fogj bele. Ha ezt a problémát kipipáltad, akkor nézzük mire lesz szükséged ehhez a kellemes elfoglaltsághoz. Ha már az időtartamról esett szó, ez az első téli fagyok beköszöntétől kezdődik egészen a tavaszi fagymentes napokig. 

Mire lesz szükséged? 

Rögtön szükséges hozzá egy madáretető. Készítheted magad is, de ha valami látványos, a kertbe tökéletesen passzoló darabbal szeretnél előrukkolni akkor a vásárlást javasoljuk. Madáretetőket virágüzletünkben is találsz, csak győzd kiválasztani a leginkább tetszőt. Elhelyezésénél figyelj arra, hogy cicák által nem megközelíthető helyre tedd ki.  

Mivel etesd a madarakat?  

Madáretetődet feltöltheted nem sózott, nem pirított, viszont magas olajtartalmú magvakkal, pl. napraforgó. Ha ehhez még keversz pinty illetve hullámos papagájnak szánt mageleséget a legkényesebb ízlésű magevő madárkádat is kiszolgálod. Kosztosaid örömmel veszik még a szintén nem ízesített, pörkölt azaz natúr apróra vágott diót, mogyorót, de a cinkegolyót is díjazni fogják. Kitehetsz nem fűszerezett szalonnadarabkát, és a rigóknak kedvezve almadarabkákat is. Amit még véletlenül se tegyél az etetőbe az kenyérdarab, mert megerjedve a madarak pusztulását okozza. Amiről viszont semmiképpen se feledkezz el, hogy vizük is legyen a madaraknak. 

Hogyan hálálják meg a gondoskodást? 

A téli ellátásért cserébe madaraid tavasztól őszig kertedben csivitelnek, és besegítenek  a rovarkártevők csökkentésébe. Ha abszolút madárbarát kertet szeretnél, akkor ültess pár olyan növényt, pl. tűztövist, aminek terméseiből a madarak lakmározhatnak. Vissza a cikk tetejére