Hogyan gondozd a mikulásvirágot?

A téli időszak kedvelt szobanövénye a mikulásvirág. Megjelenése egyúttal az ünnepek közeledtét is jelzi, ezért sokan a Karácsony kihagyhatatlan dekorációjának tartják. Legkedveltebb még mindig a piros fellevelű, de fehér, halványsárga, rózsaszín, és ezeknek tarkázott változatai is kaphatóak. Ha jól gondozod évekig együtt karácsonyozhatsz növényeddel, amiért az alábbiakat kell tenned.

1. aranyszabály: Válassz körültekintően

Már a kiválasztásánál érdemes odafigyelni. Sárguló, kókadó levelű példányokat ne vásárolj, mert vagy túl száraz helyen tartották, és már lehet, hogy nem is jön rendbe, vagy ami még rosszabb, hogy kártevőkkel fertőzött. Ha megvetted a növényt, kérd az eladót, hogy csomagolja be, mert a kinti hőmérséklet hatására könnyen megfázhat, ami szintén végzetes lehet számára. 

2. aranyszabály: Találj neki ideális helyet

Otthon egy hűvösebb, huzatmentes, de világos helyre tedd. 16-18 foknál melegebb lakásban nem sokáig marad meg, ezért fűtőtest közelébe egyáltalán ne tedd. Száraz klíma esetén napi egyszeri párásítást javaslunk. Heti tápozásáról se feledkezz meg, amit az új levélkék megjelenésekor már elkezdhetsz.

3. aranyszabály: Vágd vissza, és pihentesd a növényt

Február-március tájékán a színes fellevelek lehullanak. Ekkor vágd vissza hajtásait 16-18 cm-re, a főhajtást pedig a következő oldalelágazásig. Sötét helyen minimális öntözés mellett pihentesd legalább egy hónapot. Ezután enyhén savanyú kémhatású földbe ültesd át, majd térj vissza normál öntözésére, és a tápoldatozásra. Nyáron nyugodtan tarthatod a szabadban is. 

4. aranyszabály: Tipp az élenkebb levelekért

Fellevelei beszíneződéséhez az alábbiakat tedd két hónapon keresztül. Szeptember vagy október végétől tedd sötét helyre. Legegyszerűbb, ha egy papírdobozzal vagy zacskóval nappal letakarod. Ha egy napot is kihagysz, és fényt kap a növény, már elmarad a színpompa. 

Fontos figyelmeztetés, hogy a mikulásvirág tejnedve mérgező! Kisgyerekek, háziállatok jelenlétekor ügyelj arra, hogy ne érintkezzenek vele. Amennyiben bőrre kerülne, azonnal bő vízzel mosd le. 

Ha a fotón látható módon egy elegáns kaspót, vagy némi díszítést is kérsz hozzá, akkor egy pompás ajándékkal lepheted meg növényimádó szeretteid.


 


Vissza a cikk tetejére