Hogyan gondozzuk az orchideákat?

Az orchideák elegáns, egzotikus megjelenésükkel szemet gyönyörködtető, hosszú életű virágok. Sok növénytartó első számú kedvencei, ezért igyekeznek minél több információt megtudni róluk. Ezért is foglalkozunk külön velük.  Mások szívesen tartanának, de félnek, hogy gondozásuk bonyolult. Egyúttal nekik is segít ez a cikk, hogy 'bátorságot merítsenek' belőle. Ápolásuk közepesen nehéznek mondható, amit némi odafigyeléssel bárki megoldhat.

Bemutatást a lepkeorchideákkal azaz phalaenopsisokkal kezdjük. Hosszú, vékony szárának csúcsán lévő virágai a pillangók szárnyaihoz hasonlítanak, ennek a meleg, párás, szellős helyet igénylő orchidea változatnak. Virágának színe fehértől a lilán át terjed, idesorolva még ezeknek a színkombinációit. Helyét kiválasztva óvakodjunk a tűző napsütötte részektől, mert növényünk a szűrt fényt kedveli. Páraigénye nagy, ezért erről mindenféleképpen gondoskodni kell. Ha ehhez még 20-24 fokos hőmérsékletet is biztosítunk, akkor optimális környezetet teremtettünk számára. Nyáron akár 28 fokot is könnyedén elvisel. Reggeli öntözésével a párásítást is elősegíthetjük. Pangó vizet, és túlságosan nedves közeget sem szereti. Amire külön felhívjuk a figyelmet, hogy orchideák tavaszi átültetésekor külön nekik kialakított cserepet, és kizárólag orchidea földkeveréket használjunk. Huzatra, és hidegre mint általában a szobanövények érzékeny. 

Cymbidiumok azaz csónakorchideák legkönnyebben úgy azonosíthatóak be, hogy régebben ezeket árusították kis szárral átlátszó dobozkákban. Fényigényes, nedves közeget kedvelő növény. Legjobb ha tavasztól őszig kint tudjuk tartani a kertben, vagy teraszon, mert ha egész évben szobában tartjuk virágzása elmarad. Télen igényli a hűvös klímát, 5-15 fok bőven elég neki. /pl. fűtetlen lépcsőház/ Nyáron bőségesen öntözzük. Tápozást meghálálja amivel virágzását is serkenthetjük. Még egy apró ötlet. Ha nyáron vásároljuk meg érdemes a leveleit megfigyelni. Ha puha, inkább ne vegyük meg, mert fényszegény környezetben tartották, így az adott évben nálunk már nagy valószínűséggel nem fog virágozni.

Az oncidiumok kisebb, de tömegével nyíló virágokat hoznak. Világos, de orchideákra jellemzően tűző naptól óvott helyre tegyük. Nyáron szabadban is jól érzi magát félárnyékos, szélvédett kertrészben. Földje mindig legyen nedves, de ne tocsogjon a növény a vízben. Páraigénye magas, de ne úgy oldjuk meg, hogy leveleket permetezzük, mert könnyen kialakulhat gombás fertőzés. Ha mégis elkövettük ezt a hibát gombaölő szerrel orvosolhatjuk, amit mindig kint, és ne zárt területen használjunk. Ha jól viseltük gondját, akkor ősztől tavaszig gyönyörködhetünk csodaszép virágaiban. 

Cikkünk végén tekintsük meg a 'fotóalbumot'. Elsőn  phalaenopsis látható, majd cymbidium és oncidium


Vissza a cikk tetejére