Hogyan lehet japánkertünk?

Ha nem akarod az egész kertet japán stílusban berendezni, de mégis szeretnél egy csipetnyi japán hangulatot, akkor az egyik sarkot rendezd be ennek megfelelően. Igen, de mitől, és hogyan lesz irígylésre méltó japánkerted? Máris eláruljuk mind a kettőt. 

A japánkertbe belépve  nyugalom és harmónia vesz körbe. Ehhez az egyik legfontosabb alkotóelem a víz jelenléte. Valamirevaló japánkert nem lehet csobogó, kerti tó, vagy mini szökőkút nélkül. Ha nem vagy jártas kialakításában, jobb ha szakember segítségét kéred, mert ő pontosan tudja, miből mennyit kell venni, hogyan kell a szerelési munkákat végezni, és további jó tanácsokat is tud adni a vizes rész fenntartásához. Ahhoz hogy ez ne keltsen mesterséges hatást, a tóba telepíts növényeket, halakat, a csobogó környékét dekoráld a környezetbe beolvadó növényekkel, kavicsokkal, kövekkel.

A kövek további fontos szerepet kapnak a japánkertnél, ugyanis az utakat is ebből készítik. Ne szabályos kockaköveket képzelj el, hanem nagyobb, különféle formájú, kissé egyenetlen darabokat. A felületük sem muszáj, hogy teljesen vízszintes legyen, de arra figyelj, hogy bukdácsolni se kelljen rajtuk.

Japánkertünk legizgalmasabb része a növények kiválasztása, amiknél a formák kapnak lényeges hangsúlyt. Előnyt élveznek az ernyőszerű lombkoronájú növények, magyalok, ciprusfélék, törpefenyők. Az összhatást jelentősen fokozza, ha ezekből egy-egy formára nyírt darabot is elültetsz japánkertedbe. Ennek beszerzése sem jelent különösebb akadályt, mert minden nagyobb kertészeti áruda, így mi is árusítunk ilyeneket. Virágzókból a hangzatos liliomfák, különféle díszcseresznyefák, és mandulafák között keresgélj. Évelőkből kiemeljük az árnyliliomokat, sásliliomokat. Ezekből már majdnem kész az idilli japánkert, már csak a gyümölcsfák hiányoznak. Japánkertbe főleg őszibarackfákat ültetnek. Ezzel a főbb szempontokat ismertettük, amit egyéni ízléssel fűszerezve mindenki megalkothatja a maga japán stílusú harmóniaszigetét.

Végül, de nem utolsósorban pár szemet gyönyörködtető kertrészlet, amiből ötleteket is meríthetünk.


Vissza a cikk tetejére