Hogyan teleltethető a leander?

A mediterrán növények színpompás virágaikkal sok kertben, erkélyen megtalálhatóak, ezek közül is leggyakrabban a leanderre találkozhatunk. Ha Te is boldog tulajdonosa vagy egy, esetleg több leandernek, akkor biztosan érdekelni fog cikkünk ami teleltetéséről szól. 

Amikor beköltözteted a leandered

A leander a mi klímánkon nem bírja ki a téli időszakot szabadban, ezért gondoskodnod kell teleltetéséről. Szeptember második felétől jó ha figyelemmel kiséred a várható hőmérsékletet, különös tekintettel az előforduló éjszakai fagyokra, mert növényed ettől kezdve téli védelmet igényel. Nem jó, ha megvárod ennek bekövetkeztét, mert könnyen megfázhat. Szerencsés, ha 0 fok környékén megkezded a behordásukat, téli szállásukra, ami 5-10 fokos helyiség legyen. Lehet ez fűtetlen lépcsőház, vagy télikert. Ilyenkor a locsolást is fogd vissza, és tálkájában sose álljon utána a víz. Mielőtt végleges téli helyükre tennéd őket jó ha átnézed a növényeket, különös tekintettel a pajzstetvekre, ezzel is csökkentve annak esélyét, hogy kártevőket is beviszel velük. Ezt jó ha rendszeresen megteszed a teleltetés ideje alatt is, mert nyugalmi időszakban a növény még védtelenebb, mint általában. Ha tavasszal veszed észre a kórokozókat, akkor már csak erős visszametszéssel, permetezéssel tudsz rajta segíteni, de ezzel a virágzás mennyisége biztosan csökken. Öntözni igény szerint szükséges, de tapasztalataink szerint ez heti egy alkalmat jelent. Ha fiatal növényed van biztonságképpen tehetsz egy hungarocell lapot a cserép alá , ezzel is szigetelve az alulról jövő hideget.

Amikor kiköltözteted a leandered

Amikor 15 fok körüli a hőmérséklet nappal, és éjszaka sincsenek már mínuszok, akkor kezdődhet a kiköltöztetés a szabadba. Ha szükséges ültesd át. Tavaszi metszését a dús virágzás, kezdetben pedig a szép forma kialakítása miatt is végezd el, és kezd meg tápoldatozását is, és térj vissza normál öntözésére, figyelembe véve, hogy vízigényes növény.

Ha megtörtént a baj, és megfagyott a leandered

Végül pár jó tanács ha mégis megtörtént a baj, és megfagyott a leandered. Egyértelmű jele, hogy levelei bebarnulnak, és egyfolytában hullanak. Természetesen ha az egész növényről van szó, akkor nincs mit tenned, de ha egy részét érinti, akkor megpróbálhatod még az alábbiakat, hátha sikerül megmenteni. Elsőként szabadítsd meg az elfagyott ágaktól, majd keress neki egy világos részt, ahol mindig éri a friss, de nem hideg levegő. A felső földréteget le kell szedned, és természetesen pótolnod. Ha mindezt megtetted akkor bizakodhatsz abban, hogy a növény túléli a fagyás okozta sérüléseket.  

Ha a cikkben írtakat betartod, akkor természetesen ez a probléma fel sem merülhet, és olyan csodaszép virágokat hoz mint ahogy a képen is látható.Vissza a cikk tetejére