Homoktövis gyógynövény is?

Mielőtt a kérdésre választ megtudod,  tekintsük át a homoktövissel azaz a Hippophae rhamnoidessel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat.

Tetszetős külsejű, kevésbé igényes, szabálytalan formájú cserjéről van szó, ami  4-5 méterre nő meg. Tövisszerű rövid hajtásokat, szálas, lándzsa formájú leveleket, narancssárga, fényes, bogyószerű terméseket hoz. Ez utóbbiak már augusztustól emelik díszértékét. Laza, meszes talajon, napos, meleg helyen kiválóan fejlődik. Szárazságtűrőbb cserjék közé tartozik. Micsoda előny az utóbbi nyarak időjárását figyelembe véve! Kétlaki, ami azt jelenti, hogy 1 porzóra 4-5 termő növényt nyugodtan számolhatsz. Sokáig talajmegkötésre, foltok kialakítására használták, de az elmúlt pár évben már gyógynövényként is keresett. Ha nem vigyázol rá, könnyen terjed, és idővel átláthatatlan bozótot alkothat. 

Termése nem csak díszértéket ad, hanem elfogyasztva páratlan zamatát is élvezheted, és szervezetedet vitaminforrással is ellátod. Elsősorban immunerősítésre jó. C vitamin tartalma kiemelkedő. Ha termését nyersen szeretnéd fogyasztani érdemes addig várni vele, amíg a dér megcsípi, mert íze ekkor válik finom édessé, előtte kicsit savanykás. Készülhet belőle dzsem, ivólé, és szörp is. Ha a kozmetika világába is elkalandozunk akkor meg kell említeni a belőle készült olajat.  Enyhíti a fogínygyulladás tüneteit, de az égés okozta sebek gyógyulását is segíti. Erősíti a kötőszöveteket, így narancsbőr ellen is hatásos.

Az ismertetőből is kiderül, hogy a növényvilág jolly jokeréről van szó. Legyél kezdő, és gyakorlott kertész egyaránt sikerélményt nyújt, valamint díszértéke mellett, haszonnövényként is kiemelkedő.

    


Vissza a cikk tetejére