Januári teendők a kertben

Kerti munka

Január a kerttulajdonosok életében egy csendesebb időszak, ami kiválóan megfelel tervezgetésre, és azoknak a munkáknak az elvégzésére, amire tavasszal már nem biztos, hogy lenne időnk.

Ha új növények beszerzésén gondolkozol, már most érdemes utána olvasni igényeiknek, méretüknek. Nagyobb kertfelújítás esetén ilyenkor van időd tervezni, hogy tavasszal ne kapkodva, hirtelen ötletektől vezérelve dönts. Ha  gyümölcsfa, vagy szőlőoltvány telepítésbe szeretnél fogni szerencsés, ha már most leadod rendelésedet, akár kertészeti árudánknak, hiszen így előzetes egyeztetés után tudjuk garantálni a kért mennyiséget.                                                                                                                                        

A kerítés átnézésére, javítására is fordíts figyelmet, mert a jó idő beköszöntével ezt a "nem szeretem munkát" már csak görgeted magad előtt a következő év végéig. Szerszámaidról se feledkezz meg, ne akkor kelljen javítani, cserélni, élesíteni, amikor már dolgozni szeretnél vele.

Ha lelkes természetvédőként madáretetésbe kezdtél, akkor továbbra se feledkezz meg tollas kedvenceidről.

Havazás esetén a tujákról, fenyőkről egy seprűvel óvatosan verd le a havat. Nagy súly alatt a növények eldeformálódhatnak, esetleg ágaik is letörhetnek. 

Kizárólag fagymentes időszakban elkezdheted a díszcserjék ritkítását, valamint a magasra nőtt lomblevelű sövények visszavágását a fás részekig. Idősebb fákról távolítsd el a beteg elhalt ágakat. A gyümölcsfákat a moníliás gyümölcsmúmiáktól szabadíts meg, a leszedett részeket pedig égesd el, hogy a további fertőzésnek gátat szabj. Szintén gyümölcsfákkal kapcsolatos, hogy fagyfoltok, mélyre ható kéregrepedések esetén egy alapos sebtisztítás után fabalzsammal kezeld a növényt. 

A fokozott téli védelmet igénylő növényeknél vess egy pillantást a takarásra, és ha lefújta a szél, akkor kupacold fel ismét. A vágott karácsonyfát is újrahasznosíthatod, ha még nem dobtad ki. Levágott ágaiból pompás takarót készíthetsz növényeid számára, majd ezeket az ágakat tavasszal a komposztban újrahasznosíthatod.

A fűtetlen helyiségben áttelelő leandert, murvafürtöt, citrusféléket stb. is nézd át, nehogy betegség támadja meg őket. Ha ezt észlelnéd, akkor ne tétovázz, hanem a megfelelő ellenszerrel kezeld. Az ellenőrzés nem csak a felsoroltaknál fontos, hanem mindegyik növénynél. Ha ezeket a feladatokat elvégezted január végéig, akkor biztosak lehetsz abban, hogy a tavaszi kertészeti munkákra alaposan előkészültél.

  Metszés Komposzt 


Vissza a cikk tetejére