Júliusi kerti munkák - növényvédelem

A nyár kellős közepén járunk. Most a legtarkább kertünk, a virágok zöme most a legszebb. Rózsák, levendulák pompás illata csábít. Élvezzük ki minden percét ennek a tökéletes idillnek, miközben áttekintjük júliusi kerti munkáinkat.

Feltehetően nem csak otthon a kertben nyaralsz, hanem alkalom adtán elutazol. Így jó előre érdemes átgondolnod a locsolás megszervezését, ha csak nincs automata öntözőberendezésed. A legtöbb növény pusztulását ebben az időben a vízhiány okozza. Részesítsd előnyben a kora reggeli locsolást.

Ha megjelennek a kártevők, mivel kezeld növényeid:

Az aszályos idő köztes problémákat is okoz, ekkor ugyanis a kártevők még intenzívebb támadásba lendülnek. Elsősorban levéltetvek felbukkanására számíthatsz válogatás nélkül, a gyümölcsfáktól kezdve a rózsabokrokon át, de még gyomnövényeken is élősködnek. Mospilan, chinetrin, Vektafid S ellen vegyszerekkel védekezhetsz. A körtelevélbolha ragacsos váladékával bevonja a gyümölcsöt, ami a korompenésznek táptalaj, így megpecsételve a termés sorsát. Pyrinexet, és a már említett Mospilant keresd a gazdaboltokban.

A tartós szárazság mellett a nagy eső sem szerencsés. Ezt főleg a szőlőtulajdonosok igazolhatják, mert a peronoszpóra veszélye ugrásszerűen megnő. Szerencsére itt is van ellenszer, amit Mikal néven forgalmaznak.

Füvet tartós hőségben hagyd tovább nőni, ez valamelyest megakadályozza kiégését. Öntözését ettől függetlenül ne hanyagold el! Balkonládában tartott egynyárik meghálálják rendszeres tápoldatozásukat.

Ültetni jó:

Zöldséges kertedbe ültess karalábét, salátamagot, hónapos retket, hagymákat. Hónap végén a sövényeket nyesd meg, és ha szükséges a gyümölcsfák koronáját is igazítsd meg, hogy a napfény mindenhol érje. Gyomlálni sajnos nyáron is kell, és az elszáradt növényi részeket is távolítsd el.

Lényegesen népszerűbb munka az ültetés, amiről nyáron sem kell lemondani a konténeres növények jóvoltából. Nálunk főleg a gyümölcsfák keresettek ilyenkor, így figyelembe véve az igényeket extra választékot kínálunk, és a régi jól bevált fajták mellett a legújabbak is kaphatóak.

Végül sziesztázz, és ülj ki kedvenc pihenősarkodba egy tányér frissen szedett gyümölccsel. 


Vissza a cikk tetejére