Júniusi kerti munkák

Megkezdődött a nyár. A szikrázó napsütés élvezete mellett, már túl vagyunk az eper- és málna kóstolgatáson. A mézédes cseresznyének és hűsítően savanykás meggynek is itt a szezonja. A finomságok csipegetése közben tekintsük át júniusi kerti munkáinkat.

Amire külön felhívjuk a figyelmet, az a rendszeres öntözés fontossága!

Kizárólag a szárazságkedvelő növényeknél nem érvényes, minden más növény megsínyli az igényének megfelelő öntözés hiányát. A forró, aszályos nyarak kevés öntözés mellett nem egyszer okozzák a növények pusztulását, ráadásul legyengülve sokkal fogékonyabbak a betegségekre is.

Gyomlálást is vedd fel a teendők listájára. A kopasz foltok takarására, ha gyors és olcsó megoldást szeretnél, ültess egynyáriakat (pl. porcsinrózsát).

Zöldségágyásaidban a paprika-, paradicsom-, padlizsánpalántáknak rendszeresen adj tápoldatos vizet. Fűszersarkodban a frissen felhasznált ízesítők mellett gondolj az ínségesebb időkre, és szárítva is tegyél el belőle jól lezárt üvegekbe, megőrizve így aromájukat. 

A metszésre ügyelj. A most teljes pompájukban virító rózsákat, amint elnyíltak rendszeresen vágd vissza 2 levéllel a virág alatt, és kéthetente adagolj nekik lombtrágyát. Ha még nem szedted fel a tavaszi hagymásokat, akkor ezt ne halogasd tovább! Gyümölcsfáidat tápoldattal trágyázd, és ha kivételesen esős időszak állna be, akkor a gombás fertőzések okozta veszéllyel is számolj. Fák, cserjék alakító metszését is ejtsd meg. Fénykorát élő rododendronok magszárait is távolítsd el, serkentve ezzel jövő évi virágzásukat.

A fűnyírásra növekedésétől függően hetente, kéthetente biztos sort kell kerítened. Itt is gondoskodj tápanyag utánpótlásról. Kifakulásakor gyorsan felszívódó nitrogénműtrágyát alkalmazz, hogy visszanyerje harsogó zöld színét.

Ha új növényre vágysz, de nem bírod kivárni az őszi telepítést, akkor nézz szét a kertészeti árudákban, és válogass a konténeresek közül. Ezeket nyáron is ültetheted, de jó tanács, hogy ezt ne a déli forróságban tedd! Tapasztalataink szerint évek óta slágernek számítanak a gyümölcsfák, így most almából, körtéből, naspolyából, kajsziból, őszibarackból és szőlőkből remek fajtaválasztékot biztosítunk július második felétől. Dísznövények közül kiemeljük a  rózsákat, amik természetesen szépségükkel nyerik meg a vásárlókat. A formázott növényeket csinos alakjuk megtartása érdekében rendszeresen nyírd. Az egyre felkapottabb kerti tavakat is teljes üzemmódba kapcsolhatod. Ha vízinövényekből pótlásra szorulsz, akkor is tégy egy látogatást a SAFRU-ba, mert a mini kerti tóban igazi kincsekre bukkanhatsz.

Viszont ennyi munka után kapcsolj ki, és élvezd a nyár első hónapját, kerted, balkonod mediterrán pompáját.  


Vissza a cikk tetejére