Káposzta a virágosládában?

A zöldségeskertek egyik kedvenc lakója a káposzta. Hogyan kerül a virágosládába ez a sokoldalúan felhasználható zöldség? Nem a hagyományos káposztára kell gondolni, hanem egy újabb változatára, a díszkáposztára. Külsőre sokkal látványosabb, nevéhez méltóan díszesebb. Ha a káposztát nem csak a tányérodban szeretnéd látni, hanem mókás kerti díszként is, akkor a kertészeti árudákban, akár a SAFRU-ban is megveheted. 

Káposztához méltóan fodrozott, sima felületű vagy hullámos leveleivel díszítő növény. Színe lehet zöldesfehér, zöld, lilásrózsaszín, és ezeknek árnyalatai. Nem túlzás azt állítani, ahány darab, annyiféle. Vehetsz belőle 1 darabot is, de a legszebb csoportosan. Akár még a színeket is kombinálva ültetheted őket. Ha a végeredmény nem lesz olyan szabályos, akkor is nagyon jól fog kinézni, mert a növény annyira egyedi stílusú. Ültetési tőtávolsága kb. 30-40 cm. Óriási szerencse, hogy élénk színei akkor a legintenzívebbek,  amikor az egynyáriak már nem mutatnak. Ha nem túl hideg a tél, amire az utóbbi időben többször is akadt példa, tavaszig teljes szépségében kitart a dekoráció.

Talajban nem válogat, de a savanyú kémhatásút nem szereti. Fénykedvelő- és függő, ugyanis szép őszi színe a napsütéstől függ. Öntözésére figyelj oda, mert vízhiány esetén szó szerint hervasztó látványt nyújt. Levelei fonnyadtak lesznek, elszáradnak.

Persze nem ez a fő szempont megvásárlásánál, de sokan kíváncsiak rá, hogy szépnek szép, de vajon ehető is? Igen ehető, de mint a kérdésben is utaltunk rá, elsősorban dísznövény, és nem is akármilyen!  

Különleges díszértékével erkélyedet nem csak megszínesíti a télben, hanem jóvoltából a környék legvidámabb balkonja címre is pályázhatsz. 


Vissza a cikk tetejére