Kaukázusi jegenyefenyő vagy Nordmann-fenyő?

A válaszunk röviden, hogy mind a kettő ugyanazt a fenyőfajtát jelenti, sőt van egy harmadik neve az Abies nordmanniana. Nem nehéz kitalálni ez a latin megnevezése. Kertészeti szempontból nézve egy álomszép, szabályos formájú, dús lombú örökzöldről van szó, amire cikkünkben bővebben is kitérünk. 

Gyönyörű fenyőfa

Főállásban egy szuper kerti örökzöld, másodállásban viszont mind cserepes mind vágott fenyőként karácsonyfaként is találkozhatsz vele. Egész pontosan szinte minden második karácsonyfa ma már kaukázusi jegenyefenyő. Nem véletlen a térhódítása ezen a téren sem. Eszméletlenül tartós a lombja, nem potyognak a levelei mint a lucnak, viszont pihe-puha, így a díszítése is kényelmes, hiszen nem szúr, karcol. Szabályos kúp formájával a legkényesebb ízlésű vásárlókat is meghódítja. Lombja azonkívül hogy nem szúr, dús, fényes, sötétzöld, tehát esztétikailag is csillagos ötös. Tobozai zöldek, amik teljes érettségükben barnára színeződnek. Végleges mérete 20-25 méter, de ezt nem egyik pillanatról a másikra éri el, sőt fiatalabb korában kimondottan lusta. 

Igényes fenyőfa

A fenyők zöme az igényesebb növények közé tartozik, ez alól a Nordmann-fenyő sem kivétel. Tápdús, üde, laza szerkezetű, mészmentes talajban érzi jól magát, és a szárazságot még hírből is felejtsd el nála, mert nem viseli el. Természetesen a túlöntözést sem díjazza. A városi légszennyezettséget nehezen tűri, ezért belvárosi környezetbe nem ajánljuk ültetését. Amit nem győzünk hangsúlyozni, hogy bármiféle rendellenesség esetén, hullik, sárgul stb. fordulj szakemberhez, mert magától nem oldódik meg a probléma, viszont könnyen a fenyő pusztulásához vezet.   


Vissza a cikk tetejére