Kinek ajánljuk a Leylandi ciprust?

A Leylandi ciprust az örökzöldek kedvelőinek ajánljuk, és közülük is elsősorban azoknak, akik gyors növekedésű sövényre vágynak. De milyen örökzöld, és milyen gyorsan nő, mik az igényei? Sok-sok kérdés, amire a továbbiakban válaszolunk. 

Eredetét tekintve Amerikából származik, ahol az ott őshonos Monterey ciprushoz tudjuk visszavezetni. 'Hódító útja' annyira jól sikerült, hogy sok helyen, így nálunk is az egyik legnépszerűbb örökzöld sövénynövény. Küllemét tekintve kezdetben ritkásnak tűnő, de idővel kimondottan dús növény válik belőle. Ritkább felhasználásakor ha nem metszik, hanem szoliterként hagyják fejlődni 15-16 méterre is megnő, széles kúp formát öltve. Pikkelylevele zöld, 2 cm körüli toboza gömb formájú. Kérge vöröses színű. Az eddig felsoroltak miatt is sokan kedvelik, de amiben egyedülálló az szupergyors növekedése, ami 1 év alatt 70-80 cm is lehet, így hamar látványos sövényben gyönyörködhetünk.

Persze ehhez metszeni is kell, évente 2-3-szor, ha csak pár éven belül nem szeretnénk óriás ciprusokat kertünkben. Az idősebb példányok jól tűrik a teleinket, de a fiatalabbaknál javasoljuk a téli védelmet, míg megerősödnek. Humuszos, tápdús talajban, napos vagy félárnyékos helyen érhetjük el nála a leggyorsabb fejlődést. Öntözésére is fordítsunk kellő figyelmet, ne tegyük próbára szárazságtűrését! Óriási előnye, hogy betegségekre kevésbé fogékony. Jó por-és zajfogó, így forgalmas út menti házaknál csökkentik ezeknek terhelését. Megemlítjük még aranylombú változatát, ami zöld levelűek között extra jól mutat. 

Összefoglalva, a Leylandi ciprus festői szépsége mellett, gyors növekedésű, változatos lombszínű, nem túl igényes, elsőosztályú por-és zajszűrő. 

 

 


Vissza a cikk tetejére