Kiskertek kedvence az áfonya

Mérete miatt is helye van minden kiskertben, hiszen nem nő magasra, de nem elhanyagolható szempont ehető termése sem, ami nem csak finom, hanem még egészséges is. 

Bemutatkozik az áfonya

Az már kiderült, hogy magasságával nem lesz égimeszelő ez a sárgászöld lombú cserje. Rögtön megjegyezzük, hogy ez a sárgászöld lomb ősszel gyönyörű lilásvörös színt ölt. Májusban nyíló virágai hófehérek, termései pedig kékesfeketék. Amint látszik színt színre halmoz. Termései júliustól szeptemberig érnek, így a nyár nagy részében és ősz elején mindig lesz friss csemegéd. Ha tartósítanád, akkor szörp, lekvár, dzsem formájában megteheted, de pár napot hűvös helyen is kibír mindenféle károsodás nélkül. Gyorsfagyasztással hónapokig is tárolható. Gyógynövénynek sem utolsó. Antioxidáns hatása kiemelkedő, cukorbetegeknek segít a normál cukorszint megőrzésében, a szemre is pozitív hatással van, és segít megőrizni a szellemi frissességet is. 

Igényei:

Amire elsőként felhívjuk a figyelmet az a savanyú,tápdús, üde talaj. Kedveli a napsütéses területeket. Öntözéséről folyamatosan gondoskodj, mert sekély gyökereivel a mélyebb rétegekből esélye sincs vízhez jutni szárazabb időszakban. A talaj nedvességtartalmának megőrzését mulcsolással segítheted. Hidegtűrése jónak mondható. Metszésére legoptimálisabb időpont a virágzás előtti, tél végi időszak. Vissza a cikk tetejére