Kiskertekbe milyen díszfákat ültessünk?

A nevében is benne van, hogy kiskertről van szó, nem több hektáros birtokról, ezért nem ajánljuk 25-40 méterre növő fáknak az ültetését. Egyrészt 'kinőheti' a kertet, másrészt nem szerencsés, ha egy növény annyira meghatározó, hogy más fajták nem igazán érvényesülnek mellette. Optimális 5-10 méter végleges magasságúak között választani. Bőven akadnak ilyenek is, ismerjünk meg közülük párat. 

A juharok között nem is egy van, ami megfelel erre a célra. Kezdjük mindjárt a gömbjuharral. Magastörzsön forgalmazzák, végleges mérete 4-5 méter lesz. Legfőbb díszértéke szép, szabályos, lapított gömbkoronája. Levele élénkzöld, ősszel sárgásvörös, virága sárgászöld. Semmi különösebb igénye nincs a szokásos napfény, víz, és általános talajon kívül. Városi klímát is jól viseli. 1-1 példányt oldalra ültetve, kocsibejárók mellett is jól mutat.

Maradjunk még a juharoknál, következzen a japán juhar. 4-5 méteres kis fácska lesz belőle, ráadásul ezt is lassan éri el. Élénkpiros vesszői minden kertet 'feldobnak'. Kicsit igényesebb mint az előző változat. Félárnyékos helyet keressünk számára, és kimondottan mészérzékeny. Cserébe viszont nyáron apró, bíborvörös virágaival örvendeztet meg minket., ősszel pedig páratlan lombszíneződésében gyönyörködhetünk. 

Még egy juhar változatot megemlítünk, a tűzjuhart. 5-6 méter magas, laza ágrendszerű fa. Május végén nyíló sárgásfehér virágai illatosak. Ősszel lángvörös színben pompázik az egész növény. Ezt érdemes figyelembe venni ültetési helyének kiválasztásakor, ami napfényes területen legyen. Kevésbé igényes, még némi szárazságot is elvisel. Sövény kialakítására is alkalmas. 

Juharokról térjünk át a kőrisekre, annak is a gömb változatára. Érdekességként megemlítjük, hogy magyar fajtáról van szó, Kett Ferenc fedezte fel. Mint általában a gömbkoronájú növények, ez is szabályos formájú. Végleges magassága maximum 6 méter. Ezüstös, sárgásfehér, finoman illatos virágait gazdagon hozza. Szépsége, ami miatt szoliternek javasoljuk,  és igényessége fordított arányosságban áll, még a városi klímát is jól bírja. Ha mégis túl magasra nőne, koronaágakig nyugodtan visszavághatjuk. 

A vérszilva, dús, terebélyes, /3-4 méter széles/, de nem túl magas /6-8 méter/ növény. Sötétbordó levélszínét lombhullásig megtartja. Áprilisban nyíló rózsaszín virágaival szép kontrasztot alkot. Élénk színeivel zöld, és ezüstös lombúak társaságában különösen tetszetős. Tápdús talajban, napos helyen a városi klímát is könnyedén elviseli. 

Hófehér díszkörte szintén magyar fajta. Szelektálta Terpó András és Tóth Imre. 6-8 méter magas, széles, tojásdad koronájú fa. Leveleinek színe különlegesen szép ezüstfehéren molyhos, ősszel sárgásvörös. Látványos, nagy hófehér virágai májusban tömegesen nyílnak. Ilyenkor nyújtja a legszebb látványt. Jó hír, hogy elsőosztályú szárazságtűrő. Tápdús, kötött talajban, napos részen érzi magát a legjobban. Világos színeivel sötétlombúak egyhangúságát is oldhatjuk.

Ebből a cikkből sem szeretnénk kihagyni egy különleges formájú növényt, ami a göcsörtös, vagy másképpen csavart ágú akác. Maximális magassága 8 méter lesz. Érdekes megjelenését többszörösen tekeredett ágai adják. Közülük a vékonyabbakat a virágkötők is gyakran használják. Levelei csüngők, és hullámosak. Aprócska virágai enyhén illatosak. Szárazságtűrő, és talajban sem válogat. Várostűrése kiváló.  Festői szépségű, egyedi megjelenésű díszfa. 

A felsoroltakból biztos mindenki talál kedvére valót, hiszen teljesen eltérő díszfákat mutattunk be egyetlen közös vonással, hogy kiskertekbe bármelyiket ültethetjük, nem fognak a 'fejünkre nőni'. 

 


Vissza a cikk tetejére