Leanderek a 'régi új' kedvencek?

Bizony ők régi és egyben új kedvencek is, amik egész nyáron át virágpompával ajándékoznak meg. Már hosszú évek óta a kedvenc mediterránok közé tartoznak, viszont egyúttal újdonságok is hiszen ahány leander annyi virágszín, és azon belül is lehet dupla, vagy szimpla. 

Mi a szépségének titka? 

Ha szeretnéd a fejlődését végigkísérni a kisebb méretek között érdemes szétnézned, ami természetesen olcsóbb is, de ha már 'kész' növényt szeretnél, akkor a 1-1,5 méteres darabok közül válogass. Inkább dézsás növénynek ajánljuk, mert télen teleltetni kell. Ez utóbbiból adódik, hogy akár erkélyed, balkonod is felvirágoztathatod vele, és ha jól gondozod, amiben semmi ördöngösség nincs, akkor hosszú évekig megmarad. Nem csak magas, hanem terebélyes is. Levelei bőrszerűek, lándzsa formájúak, virágai a fehértől a mélybordón át gyakorlatilag minden színben léteznek. 

Mitől marad szép? 

A gondoskodástól, ami jelenti a sok napfényt, tápdús talajt, és nyáron a bőséges locsolást, amit kánikulában naponta többször is megismételhetsz. Ha bimbói potyognak, növény felkopaszodik akkor egyik oka a vízhiány lehet, ilyenkor ráadásul a kártevők is könnyebben megtámadhatják kedvencünket. A takácsatkák hatására a leveleken ezüstös pontok alakulnak ki, majd zsugorodnak, elszáradnak. A pajzstetvek pedig ragacsos, csillogó bevonatot képeznek a leanderen. Szakboltban mind a kettőre tudnak megfelelő ellenszert ajánlani. Teleltetése 10 °C körül optimális nem túl sötét pincében, előtérben stb történjen. Tavasszal a dúsabb virágzás érdekében ajánlott megmetszeni.  

Ha betartod a fenti pár tanácsot, akkor ilyen szép leanderben gyönyörködhetsz egész nyáron. 


Vissza a cikk tetejére