Létezik fehér ribizli is?

Bizony létezik, és szép női neve van, ugyanis Blankának hívják. A piros és fekete termésű ribizlik mellett, ebből is jó ha ültetsz 1-2 tövet, biztosan nem fogod megbánni. Kevésbé ismert gyümölcsről van szó, pedig méltán megérdemelné, hogy ott legyen minden kiskertben.

Kései érésű, egész júliusban csipegetheted sárgásfehér bogyóit. Fürtje nagyon hosszú, gyümölcse húsos, átlagos méretű, teljes érésben páratlan zamatú. Kézzel könnyen szedhető. Bokra kezdetben nagyon erős növekedésű, aminek rendszeres metszése nélkülözhetetlen. Kiemelkedően bőtermő fajta, egy bokorról közel 6 kg ribizlit is szüretelhetsz. Összehasonlításképpen ez egy átlagos ribizli termésének közel kétszerese! Ez annyira jellemző rá, hogy túltermésre is hajlamos, ágai ez miatt akár földig is hajolhatnak. Középkötött talajba, napsütéses, de tűző naptól megkímélt helyre ültesd. Teljes árnyékba semmiképpen ne kerüljön, mert ezzel ízének értékét, cukortartalmát csökkented.

Rengeteg C vitamint tartalmaz, az E vitamin mellett. Utóbbi sejtjeink öregedését gátolja, illetve regenerálódásukat segíti. Friss fogyasztás mellett konzervipari célokra is felhasználható. Leve bármilyen színű gyümölcsitalhoz keverhető. Kísérletező kedvű háziasszonyok húsok mellé szószt is készíthetnek belőle. Más bogyósokkal vegyítve ínycsiklandó kompozíciók kerülhetnek asztalodra, ahogy az a képen is látható. 


Vissza a cikk tetejére