Márciusi kerti munkák

Csalhatatlan jelek utalnak rá, hogy itt a várva várt tavasz. A talaj kiengedett a fagy fogságából, az idő melegszik, friss kikeleti szellő ringatja az ágakat. Munkáink is szaporodnak a kiskertben, ami tavasszal legszebb színeit mutatja nekünk. 

márciusi kerti munka

Munkák ismertetését kezdjük a mindenkit érintő gyepkezeléssel. Általánosságban jó az egész kertet végiggereblyézni, így megszabadulunk a felesleges lehullott lombtól, ágaktól, és menet közben a télire felkupacolt növényeket is kitakarhatjuk, az időjárástól függően.  A gyepszellőztetést nagyobb felület esetén géppel érdemes végezni, akár bérelhetünk is, kisebb részeken elég a gereblye. Szebb, dúsabb füvet kapunk végeredményként. Március-április környékén már műtrágyával is kezelhetjük pázsitunkat. Aki olyan szerencsés, hogy automata öntözőberendezése van, végezzen próbalocsolást, így még van időnk hogy leellenőrizzük minden megfelelően működik-e.

gyepkezelés

A növényekre rátérve, a télire hónyomás ellen összekötözött növényeket bontsuk ki, remélhetőleg erre már nem lesz szükség. Tápanyag utánpótlásukról se feledkezzünk meg, amit műtrágyák formájában juttassunk ki.                                                                                                 Ha még nem tettük, gyümölcsfáink metszésére is minél előbb kerítsünk sort, még mielőtt teljesen beindulna nedvkeringésük, amihez optimális a 4-5 fokos hőmérséklet, és száraz időszak.                                                                                                                                         Rügypattanás előtt ne hagyjuk ki a lemosó permetezést sem, mert sajnos a kártevők sem tétlenkednek. Óriási előny, hogy ilyenkor a növény károsítása nélkül nagyobb koncentrációban használhatjuk a megfelelő permetszereket, fokozva eredményességüket. 

metszés

A vegyszerek kiválasztásánál szakboltban szívesen segítenek, akár a mellettünk lévő gazdabolt is. S ha már a szomszédban járnak, érdemes hozzánk is betérni, mert a konténeres növények mellett, már szabadgyökerű társaikat is megvásárolhatják, hiszen az idő jócskán megengedi, hogy téli vermelőnket megbontsuk. Dísznövényeknél jó, ha tájékozódunk igényeikről, amiket nálunk színes táblácskák kihelyezésével is megkönnyítünk. Végleges méretüket is jó ha tudjuk. Gyümölcsfánál, ha nem öntermékeny, akkor a porzópár megléte kiemelt jelentőségű. Ültetésüknél mindenkinek javasoljuk, marhatrágyával kevert földbe tegye, vigyázva hogy a gyökereket ne égesse meg vele, és talajfertőtlenítő is jó szolgálatot tehet. A szabadgyökerűek ültetése szezonális, március-áprilisra korlátozódik, amit ha elszalasztunk már csak ősszel lesz rá lehetőségünk.


Vissza a cikk tetejére