Mászóbajnok a kertedben

Klematiszok nem csak sportos életmódjukról nevezetesek, hanem szépségükről is. Nagy 10-14 cm-es átmérőjű virágai őrületesen változatos színűek, jó értelemben megbolondítva ezzel minden kis kertet, így a Tiedet is.  

A virágszíneket részletezve válogathatsz fehér, rózsaszín, lilás, és bordó árnyalataiból. Nyáron és ősz elején mindezt Te is megcsodálhatod. 3-4 méter magas lesz. Amint már céloztunk rá egy kúszónövényről van szó, ami tapadókorongok híján támasztékot igényel. Ezt a képességét remekül kihasználhatod kevésbé tetszetős kerítések, falak dekorálására, de ha kellőképpen vállalkozó szellemű vagy klematisz lugast is alkothatsz .

Elhelyezésénél az a legoptimálisabb ha talaja hűvösebb, árnyékosabb részre esik, virágai viszont élvezhetik a napsütést. Közepesen vízigényes, ezt azonban kiköveteli magának, mert a szárazságot nem viseli el, de a túlöntözésre is rosszul reagál. Tápigénye magas, amit ha nem teljesítesz azonnal észreveszed, mert virágzása jelentősen megcsappan. Szaporítással nem érdemes bíbelödnőd mert kevés sikerrel kecsegtet, ezért sokkal jobban jársz ha beszerzed az áhított példányokat. Az esetlegesen sérült ágakat tavasszal még kihajtás előtt távolítsd el. 

  

Kapucsinosítás klematisszal.


Vissza a cikk tetejére