Medinilla milyen növény?

A képek magukért beszélnek. Mind szépségében, mind különlegességében páratlan. Ha ezek után azt mondod Neked is kell egy ilyen világra szóló csoda, akkor ismerkedj meg tartásával, és persze magával a növénnyel. 

Mint sok szobanövényünk, a medinilla is messziről érkezett hozzánk, egészen pontosan a Fülöp-szigetekről. Méretét tekintve nagy növény lesz belőle amit az is elárul, hogy csak levelei 20-25 cm-re is képesek megnőni. Ami igazi kinccsé teszi az óriási, bókoló, különleges formájú, rózsaszín virágai, pontosabban fellevelei, mert maguk a virágok ennek ölelésében találhatóak, kisebb fellevelek takarásában.

Optimális hőmérséklet 20 fok körül van, de nyáron 25 fokot is elvisel. Magas páraigényét mindennapi levélpermetezéssel megoldhatod. Ha levelének széle megbarnul, akkor kevesli a párásítás mértékét. Télikertben, üvegházban a legegyszerűbb tartása, de alapos odafigyeléssel lakásban is megmarad. Téli pihentetése virágzásának egyik alapfeltétele. Novembertől februárig 15-17 fokon, minimális locsolással gondoskodj róla. A már elnyílt virágszárat tőből vágd ki. Tavasszal főleg ha fiatal növényed van, ültesd át laza, enyhén savanyú talajba. A nagyobbakat elég 2-3 évente, a felnőtt példányoknál pedig csak a föld tetejét cseréld le. Tavasztól újra normál mennyiségű, lágy vizes öntözésre térjél át, kiegészítve tápozással. Locsolásakor legyél figyelmes, mert  nem viseli el sem a túlöntözést, sem a szárazságot. A bimbók pattanásakor már ne mozgasd, ne forgasd a növényt. 

Mérete, szépsége jól érvényesül ha központi helyre, egy oszlopra, vagy magas, de kisebb asztalra, tartóra  teszed, hogy leomló virágai ne törjenek, és megmutathassák magukat teljes pompájukban. 


Vissza a cikk tetejére