Megérkeztek a muskátlik!

Mintha csak tegnap lett volna, hogy előkerültek a muskátlis balkonládák.. Ismét üdvözölhetjük kedvenceinket. Hozzánk is megérkeztek a futó- és álló muskátlik!

Mit szeret a muskátli?

Szereti a meleget, a napsütést. Ha kiválasztottad, szín szerint a fehértől a cirmoson át a bordóig kedvenceidet, és sikerült döntened hogy álló, vagy futó díszítse erkélyedet, előkertedet, akkor vásárolj hozzá jó minőségű földet. Nálunk speciálisan muskátliknak való földkeverék is kapható, ami számukra a legmegfelelőbb. Ültetésekor ne kerüljön a muskátli mélyebbre, mint ahogy eredetileg a cserépben is volt. Tőtávolságnak 20-25 cm-t ajánlunk. Futó muskátlinak nagyon szép esése lesz, ha a ládát picit megdöntöd, a futás irányába. 

Muskátli

Az ellenálló angol muskátli

Az angol muskátliról még nem ejtettünk szót. Ez ellenállóbb, de valamivel kevesebb virágot hoz. A szép és dús virágzás érdekében használj tápoldatot, amit kisebb növényeknél hetente egyszer, nagyobbaknál hetente kétszer alkalmazz. Tartsd be a használati utasítást, mert túladagolással is árthatsz neki. Erre a csökkenő virágszám, és a levelek szürkülése utal. Locsolására nézve jó tanács, hogy nyári hőségben naponta kétszer is öntözheted.Természetesen tavasszal, vagy borús időben arányosan csökkentsd a mértékét. Jó, ha megbízható helyen bonyolítod le a vásárlást, mert ott biztos egészséges töveket kapsz. 

Betegségek közül atka, és levéltetű támadja meg a leggyakrabban, de mind a kettőre van megfelelő ellenszer. Az elszáradt virágokat folyamatosan csipkedd le, így további virágzásra serkented muskátlidat. 

Ami most biztos nem aktuális, de ejtsünk róla pár szót, mert sokakat érdekel a teleltetése. Világos, hűvös 4-8 fokos helyiségbe tedd télire. Nyíló virágaitól, sárguló leveleitől, összes bimbójától foszd meg növénykédet. Február közepe táján vágd vissza a muskátlit, meghagyva 3-4 legerősebb hajtását. Ezeket csak 3-4 szemig vágd vissza. Ültesd őket friss földbe, és helyezd kicsit melegebb helyre, apránként megkezdve az öntözését is.

Munkádat siker koronázza, ha tavasszal bámulatos virágpompa tárul eléd. 2-3 év után a tövek elöregednek, ekkor frissítsd fel az állományt, és vásárol új muskátlikat.


Vissza a cikk tetejére