Mi a magonc és dióoltvány közötti különbség?

Biztos Te is ismered azt a mondást, hogy diófát nem magának, hanem unokáinak ültet az ember. Vajon mennyi alapja van ennek a kijelentésnek? A válaszra rövidesen fény derül, de előtte ismerkedjünk meg többek között környezeti igényeivel, hiszen akár magonc akár oltvány fát ültetsz,  a létfeltételek egyaránt fontosak. 

Azt tapasztaljuk újra divat lett diófát ültetni. Sokoldalúan felhasználható termése miatt meg is érdemli ezt a népszerűséget. Hazánk klímája megfelel az igényeinek, bár a tartós nyári hőséget nem szereti, de ezt rendszeres öntözésével elviselhetővé teheted számára. Jó vízgazdálkodású talajt szereti, és kimondottan fényigényes növény.  A hosszú évek alatt terebélyes koronát nevel, amit szintén jó ha figyelembe veszel ültetésénél. Teljes pompájában 10-12 év után láthatod a diófádat, ennyi idő szükséges végleges méretének eléréséhez. Ehhez szükséges helyigényét más növények kárára is megteremti magának. 

Kezdetben a diót magról szaporították, még az üzemi ültetvényekben is, egészen addig amíg meg nem jelentek az oltványok amik kiszorították a magoncokat. A címben feltett kérdésre a válasz, hogy a magonc 10 év múlva hoz termést, amíg az oltvány gyümölcsét már 3-4 év múlva kóstolhatodf, arról nem is szólva, hogy fajtaazonossága is garantált, így pontosan tudod, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik. 

Végül bemutatunk két közkedvelt fajtát, amiből az egyik az alsószentiváni 117-es. Szeptember közepe-végén szüretelhető. Termése nagy, héja könnyen törhető. Termésbiztonsága jó. Fakadási idejéből adódóan a kései tavaszi fagyok sem károsítják. Másik a milotai 10, ami szintén szeptember közepe-végén érik. Ez is egy könnyen törhető, tisztítható fajta. Termőképessége, és gyümölcsének minősége kiemelkedő.

Válaszd bármelyik fajtát, arra vigyázz, hogy mindenképpen oltványt vegyél, mert a magonccal szemben behozhatatlan előnyei vannak.  


Vissza a cikk tetejére