Mi a tavasz három tündére?

Egész pontosan a tavaszi kertek három csodaszép korai virágzó tündéréről van szó, ami az aranyvessző, téglapiros díszbirs, és a szépbarkájú fűz.  

Elsőnek a sárga virágú aranyvesszőt említjük. Nem véletlen a név, ugyanis tényleg aranyat ér a kertben. Március elején nyíló élénksárga virágai garantálják a tavaszi hangulatot. 2-3 méteres vesszőit végig belepve a látvány káprázatos. Teljesen átlagos talaj, napsütéses hely, normál öntözés mellett semmi különösebb igénye nincs. Ha az alapfaj túlságosan nagy, mert előkertbe szánod, vagy egyszerűen nincs ekkora helyed, akkor a 'Mini Gold' változat biztosan elnyeri tetszésedet, mert mindössze 1,5 méter magas lesz. 

Továbbra se szakadjunk el az élénk színektől, ezért következzen a téglapiros díszbirs. Csupán 1 méter magas lesz, így kisebb és nagyobb kertekbe is optimális. Virágai kora tavasszal vöröses színbe öltöztetik a környezetedet. A sárga szín is megjelenik csak éppen ősszel, amikor terméseit hozza. Mindehhez mészmentes helyet, napos területet biztosíts neki. 

Nincs tavasz barka nélkül, ezért harmadik tündérünk a szépbarkájú fűz. 5-6 méteres magasságával már komolyabb a helyigénye az előző kettőnél. Korán fakadó barkavirágzata sárga színű, némi rózsaszínnel megbolondítva, jól mutat szürkészöld levélkéivel. Ez is mészkerülő fajta, üde, humuszos talajt, napsütötte elhelyezést viszont meghálálja. 

Három tündérünkben közös, hogy ágaikból levágva a lakásodba is beköltözik a tavasz, így duplán élvezheted a kikelet hangulatát. 


Vissza a cikk tetejére