Mi az ami nélkül nincs kiskert? A levendula!

Ami egyetlen kiskertből, előkertből, de még erkélyről sem hiányozhat az a levendula. Mesés illata, magával ragadó szépsége egyedivé teszi. Az alábbiakban részletesen kitérünk a levendulával kapcsolatos minden fontos információra. 

Örök szépség

Levendulát ajánlott csoportosan ültetni, mert így érvényesül igazán liláskék virágzata. Egész nyáron át gyönyörködhetsz a hűsítő kék árnyalatban, ennél a mediterrán, bokrosodó szépségnél. Levelei szálasak, ezüstösek. Kb. 50 cm magasra nő meg. Illatáról se feledkezzünk meg, ami szintén páratlan. Szépsége mellett gyógy-és fűszernövényként is ismert. Szárított virágaiból készült potpourri nyugtató hatású, és egyben kiváló molyűző. Készíthetsz belőle sövényt, de szoliterként is jól mutat, valamint évelő növénycsoportban is remekül megállja a helyét. Teraszon dézsában is tarthatod. Ha kísérletező kedvű vagy, akkor gyümölcssaláták, fagyik, sütik készítésénél is bevetheted, egyedi ízkombinációkat alkotva. 

Gondozási tanácsok

Ha ügyesen gondozod, akkor kimondottan hosszú évelőről beszélhetünk. Nem kell neki sok tápanyag, szereti a meszes talajokat, és napsütötte védett helyeket. Kevés vizet igényel, túlzott locsolással könnyen tönkre lehet tenni. Ősszel érdemes kétharmadig visszametszeni, de a fás részeket ne bolygasd. Télen - 10 °C fok alatti hőmérsékletet már nem kedveli. Vissza a cikk tetejére