Miért szeretjük az Aloe verat?

Egy különleges megjelenésű szobanövény, aminek tartása hihetetlenül egyszerű. Ez mind igaz az Aloe verára, de ami miatt a vevők kíváncsiságát elsősorban felkelti az gyógyhatása. Cikkünkben kitérünk erre is, és persze minimál gondozására. 

A dísznövény:

Az Aloe verat húsos levelei, kaktuszokhoz hasonló megjelenése miatt a perzselő napsütéses sivatagban tudod elképzelni. Eredetileg Afrikából és Dél-Amerika vízszegény területeiről származik, így fantáziád tökéletesen egybeesik a valósággal. Végleges magassága 0,5-0,8 méter lehet. Kb. ugyanilyen széles is lesz, hiszen jellegzetes levelei nem csak felfelé törnek, hanem kissé szét is terülnek.

A gyógynövény:

Ahhoz, hogy bámulatos gyógyhatását is élvezd, legalább 30 cm magas, 4-5 éves növényt vásárolj. Sokat emlegetett gyógyító képessége a levél belsejében egy zseléhez hasonló anyagban található. Nincs más dolgod csak levágni a levélből egy darabot, és felhasználni a benne található gélt. Igen, de mire is jó ez a csodaszer? Kiváló sebgyógyító! Darázscsípéseknek, horzsolásos és égési sérüléseknek azonnali enyhet adó, bőrregenerálódást elősegítő tulajdonságát tapasztalhatod meg. Ha vízhiányos az arcbőrödre kenve érezheted áldásos hatását, s az eredmény szinte azonnal látható. Növényed nem sínyli meg a 'csonkítást', mert a vágás felülete gyorsan beszárad. Az érdekes külső, és pompás gyógyhatásának ismertetése után következzen a gondozása.

Gondozása:

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy ne locsold agyon, ami azt jelenti, hogy hetente egyszer bőségesen elég meglátogatnod a locsolókannával. Maximum nyáron extra hőségben kell növelned ezt a mennyiséget, de ha elfeledkezel róla, akkor sem történik nagy baj. Ha ezt az aranyszabályt betartod más hibát gyakorlatilag nem is véthetsz. Normál hő-és fényviszonyokkal beéri, télen ha kicsit hűvösebb helyre tudod tenni, pl. világos folyosóra 5-8 fok körüli hőmérsékletet biztosítva neki, akkor tényleg mindent megtettél kényelméért. Földje laza szerkezetű, homokos legyen. A 3-4 éves növények már sarjhajtásokat is nevelnek. Ha ezek elérik a 10-15 cm-es magasságot válaszd le őket, és tedd külön cserépbe. 

Aloe vera vásárlásával nem csak egy újabb kedvenccel gyarapodik szobanövényeid száma, hanem egyúttal a természet patikájának egy darabja is otthonodba költözik. 

 


Vissza a cikk tetejére