Miért vásároljunk tiszafát?

A tiszafák népes családja sokféle funkciót betölthet kertedben, arról nem is beszélve, hogy az egyik legigénytelenebb, legszívósabb örökzöld, igazolva, hogy kevesebb idő-és munkaráfordítással is lehet látványos növényed. 

A taxusok zöme fényes, sötétzöld, kissé szúrós levelű, de bizonyos fajták aranysárga színt öltenek. Felhasználásuk szerint egy-egy darab is jól mutat belőle kertedben szoliterként, de térhatárolóként sem fogsz benned csalódni. A 4-5 méteresre növő 'Hicksi' és 'Hillii' nem csak rímtestvérek, hanem egymást jól kiegészítő, és helyettesítő tiszafák. Mind a kettő jól mutat egyedül is, de sövényként is ültetheted. Ez utóbbinál évi két metszés javasolt, az egyiket június első felére iktasd, a másikat pedig szeptember közepére. Igényeire rátérve fényviszonyokra egyáltalán nem kényes. Napon és árnyékban egyaránt megél, talaját tekintve sem mondható igényesnek, jó vízáteresztő legyen, és ezzel már biztosítottad is számára a feltételeket, hogy szép, erős növényed legyen. Ha extra látványt szeretnél, akkor válassz termős fát, aminek piros színű termése haragoszöld lombszínnel párosul. Egyetlen amire jó ha figyelmet fordítasz, elsősorban kisgyerekek, háziállatok jelenlétekor, hogy a tiszafák mérgezőek. Tripla előnyük, hogy szennyezettebb levegő, némi szárazság meg sem kottyan nekik, és betegségekre kevésbé érzékenyek. 

Kizárólag örökzöldekből is nagyon klassz kertet rendezhetsz be magadnak, játszva a zöld különféle árnyalataival, és a növények méretével.  Vissza a cikk tetejére