Mikor kell a konténeres gyümölcsfákat ültetni?

Ha Te vagy az aki lecsúszott ősszel a szabadgyökerű gyümölcsfák ültetéséről, és ezt sikerült tavasszal is megismételned, akkor a konténeres gyümölcsfák biztosan kedvenceid lesznek, mert egyszerűen nem tudsz róla lekésni, ugyanis egész évben ültetheted őket. Persze kivéve a téli mínuszokat ...

Az ültetési idő szinte korlátlan kibővülése mellett további előnyökkel is dicsekedhet a konténeres gyümölcsfa. Eredése 100 %-os, mert a növény már begyökeresedett állapotban kerül végleges helyére, hiszen nálunk ez a folyamat már megtörtént. Megsúgjuk, a gyökeres változatnál ez a legkritikusabb időszak. Ráadásul idősebb is, mint a szabadgyökerű példányok, így termőre fordulása is hamarabb várható. Ha szerencsés vagy, már magát a termést is láthatod a vásárlásnál.  

Javasoljuk, hogy ültetésénél feltétlenül érdeklődj kollégánktól az ültetőgödör nagyságáról, és mindenképpen javasoljuk marhatrágya használatát is ennek során. Fontos, hogy a trágyát földdel elkeverve használd, mert ha közvetlenül érintkezik a fa gyökereivel a marhatrágya, akkor pillanatok alatt megégetheti őket. Ültetés befejezésekor alaposan öntözd meg a növényt, és erről a továbbiakban se feledkezz el! Nem győzzük hangsúlyozni, hogy bármilyen elváltozás esetén, kérd szakember segítségét, mert késlekedéssel, csak tovább romlik növényed állapota, ami aztán könnyen annak pusztulásához vezet.

Megemlítjük még a ’túlkoros’ gyümölcsfákat, amik mint nevük is utal rá idősebbek, 4-5 éves példányok. Áruk ebből adódóan drágább, de ezzel a változattal éveket nyerhetsz.  

Íme a mesés gyümölcsfaerdő!


Vissza a cikk tetejére