Mikulásvirág a kertészetben?

mikulásvirág az ősz végi, téli időszak kedvenc szobanövénye, ami élénk, melegséget sugárzó színével feldobja a környezetedet. Lássuk mit tud még a mikulásvirág, és mire van szüksége, hogy szépsége egész télen kitartson.

Vásárlási tudnivalók

Mint minden növény esetében itt is a vásárlással kezdjük. Nem mindegy hol, és hogyan szerzed be. Részesítsd előnyben a virágboltokat, akár a mienket is, mert itt szakszerűen tárolt, kezelt növények között válogathatsz, így nem fordulhat elő, hogy kókadt, száradófélben lévő példányokkal találkozol, amik az mellett, hogy látványnak lesújtóak, sajnos menthetetlenek is. Ha kiválasztottad kedvencedet, akkor hideg időben mindenképpen kérd meg az eladót, hogy csomagolja be, bár ezt sok helyen, így nálunk is kérés nélkül megteszik, mert a hőmérséklet különbség miatt rövid időn belül is megfázhat, ami megpecsételi a sorsát.

Amikor csúcsformában van

Otthon megszabadítva a csomagolástól keress neki világos, és hűvösebb /16-18 fok körüli/ helyet. Fűtőtest melletti részektől, erős napsugárzástól kíméld meg, és a túlzottan száraz levegőt sem díjazza. Ez utóbbin segíthetsz, ha naponta egyszer kézi párásítóval frissíted. Ha már a vízről esett szó, öntözése teljesen átlagos, mindig enyhén nedves legyen a talaja, de ne tocsogjon. Tápozása hetente, kéthetente ajánlott. Bármilyen csúcskörülmények között is tartod legkésőbb tavasszal elbúcsúzik piros felleveleitől.

Gondozási fortélyok virágzás után

Ekkor a hajtásokat 15-18 cm-re vágd vissza a vezérhajtást pedig az első oldalelágazásig. Minimális öntözés mellett hűvös, sötét helyen 1-2 hónapig tartsd a mikulásvirágot, majd ültesd át savanyú földbe. Ezek után kezd meg normál öntözését, és rendszeres tápozását. Ekkor lesz egy szép, egészséges, zöld színű mikulásvirágod. Kérdezheted hogyan lesz ebből jövő Karácsonyra újra piros szépség? Ehhez már október második felében a 12-14 órányi teljes sötétségre van szüksége 2 hónapon át. Ezt legegyszerűbben úgy oldhatod meg ha egy dobozzal letakarod este 7-től reggel 9-ig. Ügyes legyél, mert ha egy napot is kifelejtesz, nem fog pirosba öltözni! Növényed újra piros színben pompázik mi pedig eljutottunk cikkünk végére. 

Érdekességként megjegyezzük, hogy most a mikulásvirág egyik fajtája a Princettia különösen felkapottá vált. Vissza a cikk tetejére