Milyen árnyéktűrő szobanövények vannak?

A fényhiányos helyekkel, nem csak kertekben, hanem zárt helyiségekben is találkozhatunk. Természetet ügyes körültekintéssel ide is 'becsempészhetjük', csak ismernünk kell az  árnyéktűrő szobanövényeket. Ismerkedjünk meg velük, hogy fényszegény sarkok, irodarészek se maradjanak növények nélkül. 

Elsőnek mindjárt következzen a gyakorlatilag 'mindent kibíró' sansevieria, népies nevén anyósnyelv. Félárnyékban, árnyékban egyaránt pompásan érzi magát. Kevés locsolást igényel, és ha átültetését odázzuk még azt is túléli. . Egyetlen amivel tönkretehető az a túlöntözés. Kardot formázó levelei felfelé törnek, szorosan egymás mellett nőnek. Levele lehet a mindenki által ismert méregzöld, de sárga csíkos változatokkal is találkozhatunk. Külön kiemeljük a cylindrica fajtát, ami minden modern berendezésű irodában, lakásban remekül mutat. Ennek a többivel ellentétben hengeres levelei vannak, amik kakastaréjhoz hasonlóan nőnek. Újszerű forma, újszerű levelek, ezért aki ez iránt fogékony feltétlenül szerezzen be egyet belőle. Ez a növény annyiféle variációban létezik, hogy teljes sarkokat, árnyékos szobarészeket berendezhetünk belőle fajtaismétlés nélkül.  

Másik ötletünk a zamioculcas, ami kevés fény mellett is megtartja szépségét. Fényes, húsos levelei hosszú szárakon váltakozva ülnek. A növény maga 60-70 cm magas is lehet. Szintén nem vízigényes, ezért kizárólag gyakori öntözéssel tehetünk kárt benne. Száraz levegőjű lakásokban is tarható, mert nem érzékeny rá. Átültetésére csak akkor kerítsünk sort, ha már szinte 'kiduzzad' a cserépből, mert különös tulajdonsága, hogy szűk cserépben érzi jól magát. Szárai enyhén kifelé hajlanak, így rövid idő alatt terjedelmes lesz, amit elhelyezésénél vegyünk figyelembe.  Amint látszik minimális gondozás mellett is dekoratív szobanövény. Másik neve a találó agglegény virág.

Igazán ezt a két fajtát ajánljuk jó szívvel, mert a többi szobanövénynek legalább minimális fényigénye van, és mi most az egész nap teljes árnyékban lévő területekre szerettünk volna ötleteket adni. Nagyon sokat 'dobhatunk' az összhatáson, ha elegáns kaspókba helyezzük a növényeket. 

 

  


Vissza a cikk tetejére