Milyen bükkfák vannak?

A bükkfák ligeteink, parkjaink kedvelt díszfái. Ebből az óriás kedvencből sok fajta létezik. Egyik különleges formájával, másik szép levelével hódítja meg a növénykedvelők szívét. 

Kezdjük mindjárt az alapfajjal, mert ezzel találkozhatunk a leggyakrabban. 20-30 méter magas, terebélyes, tetszetős koronájú fa. Kérge szürke színű, nem repedezik meg. Levele széles, tojásdad formájú, aminek fényeszöld színe ősszel aranysárga árnyalatot ölt. Az egyik legszebb formáú parkfa, ezért kiemelten ajánljuk ültetését. A sok növény által "nemszeretem" meszes talajt igényli. Párásabb helyeken szebben fejlődik. Fiatalon árnyéktűrő, de később már fényigényes lesz, ezért erre figyelj elhelyezésekor. Virágait április-májusban hozza. Termését ősszel hozza.

Vérbükk neve már önmagában ígéret egy gyönyörű színű fára. Egyik fajtája az oszlopos, zárt koronájú, így kevésbé helyigényes mint az előző. 15 méter magasságig nyújtózik, amit viszonylag lassan ér el. Szépségének érdekében jó vízellátású, tápdús talajba, párás környezetbe ültesd. Virágai nem jelentősek, de lombja annál figyelemfelkeltőbb. Bíborvörös leveleivel nagyon jól mutat zöld, vagy éppen sárga lombúak társaságában. Szintén fénykedvelő. 

Egy újabb csoda az arany változat.15-20 méter magasra nő meg, és szintén oszlopos formát ölt. Szép lombszíneződése érdekében napos helyre telepítsd. Aranyszínű lombja nyáron csillogó zöldre színeződnek majd csillogását ősszel is megtartva már bronzos színre vált. Ősszel barnás színű termésében is gyönyörködhetsz. Kiszáradástól épp úgy óvd, mint a pangó víztől. Minden évszakban más levélszínével gyakorlatilag bármilyen más színezetű növénnyel társítható, mert jól fog mutatni. 

Szomorú bükkfa ritkaságszámba menő különlegesség. Magas, akár 30 méterre is megnövő fa. Ágai széles ívben bókolnak, megadva ezzel érdekes külsejét. Mélyrétegű, tápdús, és meszes talajt kedveli. Fiatalon jól bírja az árnyékot, de később fényigényessé válik. Megjelenése miatt csak szoliternek ajánlott szabad állásba.

A bükkfákkal már önmagukban is dekoratív parkosítást, látványos utcai fásítást alkothatnak kertépítők. Más díszfákkal pedig még ennél is látványosabb az összhatás. Kisebb méretű fajtáikból nagyobb kertekbe is ültethetsz 1-1 darabot. 


Vissza a cikk tetejére