Milyen japán díszcseresznyefák vannak?

Korán nyíló csodálatos virágaival mindenkit elbűvölnek, a tavaszt idéző  japán díszcseresznyefák. Eredetét tekintve Kelet-Ázsiából származik. Ennek a csodaszép növénynek virágzását Japánban komoly figyelemmel követik, mert számukra egyúttal a kikelet megérkezését is jelenti. Szerencsére nem kell Japánba utazni ezért a látványért, mert hazai viszonyok között is tartható. Aki kilátogat a SAFRU-ba, nem csak gyönyörködni tud bennük, de meg is vásárolhatja őket. Ehhez azonban először ismerjük meg fajtáikat, hogy mindenki az ízlésének leginkább tetszőt tudja kiválasztani.

 

Az alapfaj kb. 8-10 méter magas fa lesz. Koronája fordított kúphoz hasonló. Levele fakadáskor barnásvörös, teljes pompájában zöld, ősszel sárgásvörös. Április-májusban nyíló kb. 6 cm-es tömvetelt sötétrózsaszín virágait tömegesen hozza. Napos helyen, átlagos öntözés mellett remekül fejlődik. Formájából adódóan széles utcák fásítására, parkokba szoliternek, vagy facsoportok kellemes színfoltjának ajánljuk.

Ennek oszlopos változata függőlegesen felfelé növő ágaival karcsú fává cseperedik. Végleges magassága kb. fele az alapfajnak. Hegyes, elliptikus levelei fakadáskor sárgák, majd ősszel piros árnyalatban pompáznak. Világosrózsaszín virágai április-májusban örvendeztetnek meg minket. Üde, mélyrétegű, tápdús talajban,napsütéses helyen fejlődik a legjobban. Kisebb kertekbe, parkokba szoliternek, és szűkebb utcák csodaszép sorfájának javasoljuk. 

A csüngő fajták nem csak szépek, hanem különleges hatást is nyújtanak. 3-5 méteres fácska, földi lelógó ágakkal. Nagy 10 cm-es elliptikus formájú levelei kezdetben barnászöldek, majd az élénkzöld szín ősszel sárgába fordul. Tömvetelt rózsaszín virágait  a megszokott április-május hónapokban bontogatja. Földjének igénye ugyanaz mint az oszlopos esetében, és persze ez is napos részeken érzi jól magát. Ezt a díszfát kizárólag szoliternek ültessük, hogy mind formája, mind virág-és lombszíne maradéktalanul érvényesülhessen. Méretéből adódóan kiskert tulajdonosoknak is bátran ajánljuk!

Burgundy fajta lombszíne nevéből adódóan nagyon szép mélyvörös, ami ősszel bronzosan csillog. 7-8 méter magas, ovális lombkoronájú növény lesz belőle. Levélszínével harmonikus rózsaszín virágai áprilisban nyílnak. Igénye megegyezik az eddig leírt fajtákkal. Ebből is alkothatunk csoportot, de mi inkább magányos állásba ajánljuk, vagy sárga lombúak társaságába, hogy ez a káprázatos színvilág maximálisan kiteljesedjen. 

Összefoglalva elmondható ezekről a növényekről, hogy szépségük messze túlhaladja azt az általános gondoskodást amit igényelnek, ezért  kezdőknek is figyelmébe ajánljuk. 

  


Vissza a cikk tetejére