Milyen növény a szivarfa?

Mint nevében is benne van egy fafajtáról van szó, de ez biztos nem okozott senkinek különösebb fejtörést. Egy különösen szép sorfának, parkfának beillő díszfa, és cikkünk végére az is kiderül, honnan kapta a nevét.

Az alapfaj Amerikai Egyesült Államokban őshonos. Méretét tekintve 12-15 méter magas lesz. Koronája szép szabályos, gömbölyded formájú. Levele nagy, szív alakú. Érdekessége, hogy leveleit viszonylag későn májusban hozza. Ekkor számíthatsz fehér, harangszerű virágainak megjelenésére is, amik belül sárga csíkosak. Őszre ezekből fejlődnek 20-30 cm-es, szivarra emlékeztető termései, amiről a nevét is kapta. Meleg-és fényigényes fa, amit napos, de szélnek kevésbé kitett helyre ültess! Ez azért fontos, mert ágai viharos időben könnyen letörnek, és nagy méretű levelei is csúnyán beszakadhatnak. Jó hír, hogy városi klímát is elviseli, és betegségeknek viszonylag ellenálló fáról van szó. Kedveli a tápdús, jó vízáteresztő földet. Felhasználására már kitértünk cikkünk elején, vagyis parkfának, és sorfának is szerencsés választás. 

Létezik gömb változata is. Szépségét tekintve semmiben sem marad el az előzőtől, de annak harmadára nő meg. Lapított gömb koronája ennek is rendkívül látványos, dús, tömött. Virága ennek a fajtának nincs, így termése sem. Levele szív formájú, mattzöld. Tápanyagban gazdag, mérsékelten száraz, napos, meleg helyet keressünk számára. Méretéből adódóan kiskertek tetszetős díszfája, de légvezetékek alatti utcai sorfásításra is használható. Díszparkokba szoliternek is dekoratív megoldás. 

A szivarfa kis-és közepes helyek tetszetős díszfája, mint ahogy az a fotókon is látható. 


Vissza a cikk tetejére