Milyen növények alkalmasak kerítések, rácsok befuttatására?

Kertünkben a már kevésbé tetszetős, kissé megkopott drótkerítések növényekkel történő dekorálásával könnyen elterelhetjük a figyelmet erről a szembeötlő 'szépséghibáról'. Pergoláinkat egyedivé, hangulatosabbá tehetjük szintén ennek az ötletnek a felhasználásával. Szerencsére sokféle cserje alkalmas erre, amikből mi most párat részletesebben is bemutatunk. 

Loncfélékből több is alkalmas erre a célra. Borostáslevelű változata kb. 4 méterre nő meg. Hosszúkás fénylő levelei örökzöldek. Érdekessége, hogy felül sötétzöld, alul pedig halvány színűek. Nyáron nyíló virágai hasonló érdekes színhatást nyújtanak. Kívül vörösek, belül sárgák, sőt még illatosak is. Őszi termése fekete. Üde talajban, félárnyékos helyen szépen fejlődik. Forgalmas út menti kerítésekre is futtathatjuk, mert várostűrése jó.

Megint egy lonc, de ez már 6 méter magasra is felkapaszkodik. Japán lonc levelei tojásdad formát öltenek. Júniustól nyíló illatos virágai fehérek, majd elnyíláskor sárgák. Termése mint az előzőnek fekete bogyó. Üde, középkötött talajban, szűrt fényben érzi jól magát. 

Halliana szintén a japán loncokhoz tartozik. 6 méter magas lesz. Levele tojásdad formájú, mindkét oldalán szőrös. Virága hasonló a japán loncéhoz, kellemes, de erős illatú. Termése mint a loncoknak fekete színű. Humuszos, középkötött földben, és félárnyékos részeken pompázik. 

Loncok ismertetését befejezve következzen a trombitacserje. Akár 8-10 méterre is felkúszik. Levele nagy, virága trombitához, tölcsérhez hasonló narancssárga júliustól szeptemberig virító. Általános jó minőségű földbe, és napos helyre tegyük. Gyorsan nő, ezért hamar látványos az eredmény. 

Az iszalagok szintén pompás kúszócserjék. Mi most egy különlegesebb, nagyon szép fajtát a Kínából származó rubenst mutatjuk be. 8-10 méter a végleges magassága. Levele kihajtáskor barnásvörös, majd bronzoszöld. Május-júniusban hozza halvány rózsaszín virágait. Univerzális darab, mert napon és félárnyékban egyaránt megél, átlagos talajban. Szintén a gyors megoldások híveinek javasoljuk. 

Kerítésünk, díszrácsaink nem csak dekoratív külső kapnak,  hanem valóságos virágözönt, ha az itt felsoroltakból bármelyiket felhasználjuk.

 

 


Vissza a cikk tetejére