Milyen örökzöldek alkalmasak sövénynek?

Az örökzöldeken belül egy szűkebb kört érintünk, amik sövénynek is jól beválnak. Ha ilyen térhatárolóban gondolkodsz akkor azt is mérlegeld, hogy többségében értékes növényekről van szó, ezért a gondozásukra fokozottan figyelj, mert esetleges pótlásuk komolyabb anyagi terhet fog jelenteni. Már vásárlásuknál is érdemes odafigyelned a tartási körülményeikre, és ha földlabdásat választasz, akkor a labda megfelelő méretére is. Nem jó ha szabadföldi növényeket zárt térben árusítanak, mert utána nem biztos, hogy alkalmazkodni tudnak a kinti hőmérséklethez. 

Sort az évek óta legnépszerűbb Smaragd tujával kezdjük. Elsőségét méltán őrzi, hiszen smaragdzöld lombszíne, dús, formás, szabályos, kúp alakja miatt sokan a legszebb fenyőnek tartják. Teljes kifejlettségében 6 méter magas. Teleinket károsodás nélkül bírja, az ekkor előforduló lombbarnulás nem jellemző rá. Tápdús, általános talajban szépen fejlődik. Öntözésére kiemelten figyelj oda, különös tekintettel a nyári aszályos időszakra. Erre annyira érzékeny, hogy száraz helyeken ne is próbálkozz az ültetésével. Sokoldalúan felhasználható nem csak sövénynek, hanem szoliterként, vagy fenyőcsoportokban is jól mutat. 

A tiszafák a legstrapabíróbbnak számítanak. Napos vagy árnyékos helyen egyaránt jól érzik magukat. Nyírást nagyon jól tűrik, de nyíratlan formában is hagyhatod. Ezek közül is kiemeljük a Hicksii-t ami 3-4 méter magas lesz. Az oszlopos formájú, viszonylag gyorsan fejlődik. A nőivarú példányok tetszetős piros bogyókat hoznak. Kisebb öntözésbeli hiányosságokat elviselnek. Kezdő kerttulajdonosok kisebb-nagyobb hibáit is kiheveri. Edényes növényként, szoliterként is szokták ültetni.

Az óriás tuja méretétől- 35-40 méter- ne ijedj meg, ugyanis metszéssel szintén pompás sövény 'alapanyag'. Koronája kúp alakú, illatos levele fényesen csillog. Talajban nem válogat, természetesen jobb minőségűben látványosabb, szebb lesz. Betegségeknek aránylag jól ellenáll.

Amit sokan keresnek rendkívül gyors növekedése - évente akár 0,5 méter is lehet - miatt a leyland ciprus. 18 méterre is képes megnőni. Sövény kialakításakor persze rendszeresen nyírnod kell, aminek időpontja  kora tavasz. Ha ez elmarad nem sövény lesz belőle, hanem erdő. Puha levelei mélyzöld színben pompáznak. Napos részen, általános kerti talajban jól érzi magát. 

A borókák kedvelőinek spartan fajtát ajánljuk figyelmedbe. Fiatalon oszlop formájú, idősebb korában kissé szélesedik. Apró mohazöld tűlevelei szorosan, mereven felfelé nőnek. Ősszel enyhén vörösre színeződhet. Napos helyen, jó minőségű talajban, rendszeres öntözés mellett szépen fejlődik. Szoliterként is szokták ültetni. Mediterrán hangulatú kertekben nagyon hatásos.  

Cikkünket általános jó tanácsokkal kezdtük, és azzal is fejezzük be. Minden növénynél, kivéve persze a szárazságtűrőket, de fenyőknél még lényegesebb, hogy öntözésüket kellő alapossággal, és gyakorisággal végezzük. A leggyakoribb hiba fenyők gondozásánál a nem megfelelő locsolás, aminek következtében a növény rövid időn belül legyengül, végül kiszárad. A föld minősége sem mindegy, ezért vásárláskor érdemes rákérdezni milyen talajban érzi jól magát.


Vissza a cikk tetejére