Milyen szárazságtűrő évelők vannak?

Az évelőket mindenkinek bátran ajánljuk. Legyél kezdő, vagy már profi kertész, hiszen olyan sokféle és változatos növénycsoportról van szó, hogy biztosan találsz köztük az igényeidnek megfelelőket.  Árait tekintve kaphatóak egészen olcsók, és persze vannak drágább, de természetesen ebből adódóan értékesebb darabok. Garantált sikerélményt nyújtanak, és ha tönkre is megy 1-1 példány belőlük, pótlásukat viszonylag könnyen megoldhatod. Közülük most a kevésbé vízigényes példányokkal foglalkozunk bővebben. 

Mindjárt elsőnek következzen a fűzéres díszcsorba. Látványos, felfelé törő növény, akár 80 cm magasra is megnő. Levelei szálasak, sötétzöldek, fűzérben nyíló virágai lilás színben pompáznak június-augusztus között. Mérsékelten száraz, tápdús talajt, meleg fekvést igényel. Ültetési távolsága kb. 30 cm. Napos, félárnyékos helyre egyaránt kerülhet. Vágott virágként is találkozhatsz vele, de virágkötők szárazkötészeti alapanyagként is kedvelik. Klassz csoportnövény, de méretéből adódóan háttérnövénynek is kiváló.

Másik szintén hasonló méretűre növő évelő a pompás kúpvirág. Habitusát tekintve bokrosodó. Július-augusztusban nyíló aranysárga virágaival feltűnő dobogtatja meg a vásárlók szívét. Talajban nem válogat, de tápdús változatában szebben fejlődik. Napos vagy félárnyékos helyet kedveli. Ültetési távolsága kb. 45 cm. Csoportosan ültetve érhetsz el vele extra hatást, de háttérnövénynek is kiváló, sőt még vágott virágként is gyönyörködhetsz benne. 

A közönséges cickafarknak változatos színű virágai júniustól augusztusig virítanak. 60-70 cm-re is megnőhet. Napos fekvést, jó vízáteresztő talajt biztosíts számára. Évelőágyakba, vadvirágos hangulatú kertrészekbe javasoljuk ültetését, de száraz, és vágott virágként is sokáig díszít. Gyógynövényként is régóta ismert.

Legutoljára még a kövirózsát említjük meg. Hosszú életű, húsos levelű évelő, amik érdekes formájú, és színű leveleikkel, valamint nyár elején-közepén rózsaszín virágaikkal szintén mutatós növények, és szinte két egyforma nincs köztük. 10-15 cm-nél nem lesznek nagyobbak ezek a mini szépségek. Sovány talajba, és természetesen napos helyre tedd. Sziklakertek mellett, sírokra és kőedényekbe is ültetheted. 

A végeredmény pedig ilyen meseszép lesz. 


Vissza a cikk tetejére