Milyen szempontok alapján vásárolj balkonládát?

A balkonláda vásárlás nem szokott nagy hangsúlyt kapni. Kiválasztásánál a növények darabszámától, méretétől és egyéni ízléstől befolyásolva döntünk. Ezek is fontosak, de pár apró tudnivalóra még felhívjuk a figyelmed erkélyre szánt virágaink otthonáról. 

Amire már céloztunk az a láda nagysága. Az ebben lévő virágföldből, tápanyagból, és vízből fognak élni növényeid, ezért ne  zsúfold tele a ládákat. A virágok így nem fejlődnek szépen, és nem is esztétikus látvány. Kevesebb föld esetén biztos több vizet, és tápot fognak igényelni a balkonnövények. Alapvető, hogy a ládának több éven keresztül használhatónak kell lenni, és az időjárás viszontagságait is ki kell bírnia. A láda alján nyílásoknak is lenniük kell, hogy a már feleslegessé vált víz az alátétjébe tudjon folyni. Ennek híján a felgyülemlő nedvesség a ládában pang, ami a virágok rothadásához is vezethet. Akár ládára, akár alátétre van szükség virágboltunkban külön is megvásárolhatóak, nem szükséges az egész szettet megvenni. Ha az erkély korlátjára szeretnéd akasztani a beültetést, üzletünk fémből készült állítható tartókat kínál, amik stabilan rögzítik a ládát. 

Anyagát tekintve 3 fő csoportra oszthatóak. Legolcsóbban megvásárolhatóak a műanyagból készültek. Tűző napon törékennyé válhatnak, a sötét színűek pedig hamar felmelegedhetnek, ami a gyökerek megégéséhez is vezethet. Kevésbé napsütötte részeken természetesen nagyon jól beváltak ezek a típusok. Színválasztékuk elég jó, így a környezethez leginkább passzolót veheted meg. 

Az agyagból készültek igazi időtálló, klasszikus darabok. Az égetett agyag pompás vízmegkötő, amit aztán újból felvehetővé tesz. Használatba vétele előtt jól nedvesítsd át. Megemlítjük, hogy kaspókat, egyéb virágtartókat is készítenek belőle. Minőségbeli különbségből adódóan magasabb az árfekvésük, mint a műanyagoknak. 

Megemlítjük még az eternitládákat. Hátrányuk, hogy súlyúkból adódóan mozgatásuk nehézkes, és csak nagyobb méretekben kaphatóak. Élettartamuk hosszú. 

Egy ládába vagy azonos növényeket ültess, vagy hasonló körülményeket kedvelőeket, mert lehetetlenség megoldani egy edényben a különböző igényeket.    

 


Vissza a cikk tetejére