Milyen szobai begóniákat ismerünk?

A begóniák között vannak kinti, erkélyre, balkonra ültethető, és vannak lakásban tartható fajták. Mi most a szobai begóniák világába kalauzolunk el Téged. 

Virágaival hódít

Gumós begónia egyértelműen virágának szépségével hódít. Színe annyira változatos, hogy felsorolni sem egyszerű. Lehet fehér, sárga, piros, rózsaszín és annak árnyalatai, narancsszínű, amik a növényt zsúfolásig ellepik. Levele nagy, élénkzöld. Begónia 25-30 cm körüli magasságot ér el. Sokan szeretik 'ajándéknövénynek' vásárolni, mert egy-egy darab is csúcs látványos.

Gondozása

Optimális hőmérséklet számára 15-20 fok között van. Ebből is látod, hogy mind a túl melegre, mind a túl hidegre érzékeny növény. Fényigényét illetően kedveli a világos helyeket, de tűző napsütéstől kíméld meg. Általában elmondható róla, hogy a szélsőséges körülményeket nem kedveli. Locsolásakor szintén az arany középutat érdemes választanod, télen azonban csökkentsd a mértékét. Lehetőleg alulról locsold, mert így a száraknál nem penészedik. Páradús környezetben jobban érzi magát. Nyáron hetente, kéthetente tápoldatozd, áttültetésnél pedig humuszos földet használj. Kártevők közül a takácsatka támadhatja meg. Olykor előfordulhat levélsárgulás, ami adódhat fényszegény környezetből, vízhiányból, vagy éppen túlöntözésből. A legutolsó hibádat fokozza, ha mindehhez alacsony hőmérséklet is párosul. 

Levelének színe, mintája páratlan

Másik változata levelének különleges mintájával díszíti környezetedet. Királybegónia szoliterként mutat a legszebben. Akár fél méterre is megnövő, bokrosodó növény. Szív formát öltő leveleinek széle finoman hullámos, feltűnő mintázatú, mint ahogy azt a fotón is láthatod. Levélszínben sem szűkölködik, lehet a hagyományos zöld mellett fehéres, rózsaszín, vagy éppen bordó. Idősebb példányokon fehéres rózsaszín virágok is megjelenhetnek.

Gondozása

Ahhoz, hogy ez a csodaszép levélszín meg is maradjon, világos, de közvetlen napfénytől óvott helyet keress számára. Nyáron 20, télen 15 fok körüli hőmérsékletet kedveli. Öntözése átlagos, télen kevésbé vízigényes. Klóros vízet ne használj! Tápozása megegyezik a virágzó fajtával. Átültetni átlagban kétévente érdemes, laza, tápdús földbe. 

Melyiket válaszd? 

Mind a két fajta tetszetős, dekoratív növény. Igényeik sokban hasonlítanak egymásra, ezért ha az egyik fajtát sikerrel neveled, a másik is biztos jól fogja magát érezni lakásodban, irodádban. 


Vissza a cikk tetejére