Mire jó a fenyőkéreg?

A fenyőkérget inkább dekorációs célra szokták keresni, pedig felhasználásában ennél sokkal több lehetőség rejlik. Jó ha ezekre is figyelemmel vagy kerted alakításakor. 

A sokak által 'nem szeretem' kertészeti munkák közé sorolt gyomlálás is csökkenthető vele. A talajra terítve elnyomja a gyomokat, így ha nem is lesz teljesen gyomtalan a kerted, de erősen csökkentheted a mennyiségét, mindezzel időt, és energiát megspórolva. Kiszórása előtt viszont alaposan gyommentesítened kell. A kéreggel borított talaj kevésbé vízigényes, mert 'szigetelt',  így a nedvesség nem párolog el. Aszályos nyarainkra, és a vízszámlákra gondolva, ez is egy fontos szempont. A 'szigetelés' természetesen a hőszabályozásra is hatással van, így télen a hideg hatását mérsékeli növényeidnek, míg nyáron a forróságot csökkenti számukra. Lebomlásakor savanyítja, és lazítja a talajt. Savanyú kémhatású földet kedvelő cserjéknél, fáknál, fenyőknél, ez utóbbinál sok ilyet találunk, nagy hasznát veheted. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy fixen környezetbarát. Sírok köré is leszórhatod, tartós, esztétikus gyommentesítés céljából. 

Csupán esztétikai célból, kisebb beültetéseknél díszítésre is használhatod, de jelölhetsz vele kerti utakat, kiemelhetsz növénycsoportokat, amit ha ágyásszegéllyel körbekerítesz, akkor kerten belül is lehet egy minikerted.

Másik terület - és ezzel már rátértünk a parképítésre - ahol remekül ki lehet használni ezt a természetes anyagot, játszóterek, valamint óvodák, iskolák udvarán a játékok alatti részen /hinta, libikóka stb./ Ütéseket tompítja, így eséskor, kisebb baleseteknél a gyerekeket megóvhatjuk a komolyabb sérülésektől. Ehhez legalább 20-25 cm vastagságban terítsük a fenyőkérget. Ahogy látjuk, hogy elaprózódik, elbomlik pótoljuk a kívánt mennyiséget. Ez évente átlagosan 1-2 alkalmat jelenthet. 

 

A fenyőkéreg egyszeri komolyabb befektetést és munkát igényel, utána már csak felülszórása,  pótlása szükséges, ezért gazdaságos, korszerű megoldás.


Vissza a cikk tetejére